Kako da otjerate negativne misli: savjeti stručnjaka za život bez straha i stresa!

Budućnost tek treba da se dogodi, zato je važno zamišljati kako se stvari odvijaju na najbolji mogući način i preduzeti pozitivnu konkretnu akciju usmjerenu prema željenom ishodu.

Većina nas ponekad u životu kao da upadne u negativnu rutinu, zato moramo naći način da neutralizujemo misli koje nas uznemiruju, da im oduzmemo moć i pokrenemo spiralu pozitivnog načina razmišljanja u kojem pozitivne misli daju pozitivne rezultate.I dodaje kako svaki dan obećava nove prilike za to. To ne znači, ističe, da treba da poričemo ako se nešto negativno zaista događa u našem životu, ali moramo izbjeći da neprestano u glavi vrtimo uznemirujući scenario, jer teško je napraviti korak naprijed ako upadnemo u spiralu negativnih misli.

Važno je biti svjestan realnosti svoje situacije, ali valja imati kontrolu nad vlastitim umom odbijajući zamišljati najgore. Budućnost tek treba da se dogodi, zato je važno zamišljati kako se stvari odvijaju na najbolji mogući način i preduzeti pozitivnu konkretnu akciju usmjerenu prema željenom ishodu. Pokušajte negativne fantazije da nadjačate pozitivnima.

Mnogi ljudi imaju osjećaj da pozitivne vizualizacije nisu realne, ali nisu svjesni da ni kad su u negativnoj spirali koja ih vuče dole takođe nisu u realnosti. Zato kad god možete, uložite napor da budete u pozitivnoj spirali. I zapamtite: imate moć nad svojim mislima, ističe Baret te navodi svoje dve omiljene tehnike uklanjanja negativnosti, koje preporučuje u trenucima kad smo uplašeni, pod stresom, neraspoloženi ili nam je teško, prenosi cafe.ba.

Prva je tehnika preuzeta od afričkog plemena o kojem su pisali Džoel i Majkl Levi u knjizi ‘Živjeti u ravnoteži’. U tom plemenu djecu od najranije dobi uče da budu svjesna svojih misli. Ako, na primer, nekoga obuzme zla slutnja ‘Šta ako je iza onog drveta lav koji će me pojesti?’, naučen je da prepozna negativnu misao i na nju odgovoriti govoreći sam sebi: ‘To je priča koja se neće dogoditi!’ Isto tako kad krenete putem pesimističnog mišljenja ‘šta ako…’ – stanite i recite glasno: ‘To je priča koja se neće dogoditi!’ Preusmjeravajući svoje misli, osjetićete veliku razliku.

Drugi jednostavan način uklanjanja negativnih misli je govoreći: ‘Izbriši, izbriši!’ Pritom prelazite rukom po vazduhu kao da negativnu misao brišete sa školske table. Ova tehnika omogućuje prekidanje trenutnog stanja promjenom akcije i/ili onoga što se govori. I zaista djeluje, uvjerava Baret: ‘Prestanite sve da doživljavate tako ozbiljno. Zabavite se ostajući pozitivni.’