Kako da očistite dom od negativne energije, teških osjećanja i bolesti!

Energetsko čišćenje prostora preporučuje se u situacijama kad ulazite u novi životni prostor, posebno ako je neko drugi u njemu živio prije vas, u vrijeme i nakon bolesti, nakon što u prostoru dugo niko nije boravio, u teškim životnim situacijama ili razdobljima kad je prisutno mnogo teških emocija i misli koje stvaraju nepovoljnu energiju i u prostoru.

U stanovima nas često dočeka pomalo zagušljiv dom. Ali, ustajali zrak zarobljen iza čvrsto zatvorenih prozora samo je spoljna, našim čulima dostupna manifestacija jedne suptilnije pojave – u našem se domu zaustavila energija, postala je teška i nezdrava!

Baš kao i naše tijelo, naš prostor ima svoj energetski život – puni se i prazni i u njemu energija cirkuliše. Kao što naša energija zavisi od onoga šta jedemo, osjećamo i mislimo, tako i naš prostor odiše sa onim što u njega unosimo – emocijama, uvjerenjima i stanjima njegovih sadašnjih ili bivših stanara, ali i uticajima iz okruženja.

Ako ste malo osjetljiviji, sigurno ste nekad u životu osjetili svojevrstan uticaj kad ste ušli u prostor u kojem se odigrala neka svađa ili ste osjetili težinu ondje gdje je neko dugo tugovao ili bolovao.

Ta težina može se trajno nastaniti u dijelovima vašeg doma i izazivati u vama neprijatnost. A ako je vjerovati zakonu da slično privlači slično i da se sličnim hrani, loše vibracije u vašem domu mogle bi privući još negativnosti.

Srećom, baš kao što možemo obrisati prašinu, usisati dom i dobro ga provjetriti, i negativnu energiju možemo izbaciti iz kuće. Iako se metode energetskog čišćenja prostora vežu uz Istok i tamošnje filozofije, prava je istina da su svi dijelovi svijeta pa i mnoge religije jednom poznavale ove rituale, ali znanje o njima s vremenom se izgubilo. Jedino se na Istoku ono još njeguje pa je tako, na primjer, sastavni dio feng šuija, vještine energetskog uređenja prostora.

Energetsko čišćenje prostora najvažniji je korak pri uređenju doma i treba prethoditi svim drugim zahvatima. Ono je poput gradnje na zdravim temeljima. Čistiti možemo različitim metodama, koristiti jednu ili više njih, rijetko i temeljno ili često i pomalo.

U feng šuiju metode čišćenja povezane su sa elementima u prirodi. So pripada zemlji i, posuta po prostoru, upija negativnu energiju. Vatra, na primjer, ona sa zapaljenih svijeća, sagorijeva negativnosti.

Paljenje određenog bilja, poput tamjana i žalfije čiji mirisi prožimaju prostor, pripada vazduhu, a zvuk metalu. Zvuk zvona, koja se često koriste u čišćenju, raspršuje ili reže negativnu ustajalu energiju, dok je posvećena ili energizovana voda ispira.

Energetsko čišćenje prostora preporučuje se u situacijama kad ulazite u novi životni prostor, posebno ako je neko drugi u njemu živio prije vas, u vrijeme i nakon bolesti, nakon što u prostoru dugo niko nije boravio, u teškim životnim situacijama ili razdobljima kad je prisutno mnogo teških emocija i misli koje stvaraju nepovoljnu energiju i u prostoru.

Ali, dobro ga je provesti i kad imate osjećaj da vam život stagnira ili kada se nikako ne možete pokrenuti u željenom smjeru ili pak onda kad se jednostavno ne osjećate dobro u svoja četiri zida bez nekog posebnog razloga.

Ako energetski čistite dom prvi put, najbolje je obuhvatiti metode svih elemenata. Energije prisutne u domu različito će reagovati na te metode pa što ne zahvatite jednom, vjerovatno ćete počistiti drugom

Najefikasniji su slijedeći rituali:

– Zapaliti svijeću ili mirisnu žalfiju ili lovor i lavandu. Veoma je učinkovito i paljenje smolastih kuglica tamjana, on ima “težak” miris, ali ne zaboravite da su se nekada zbog tamjana vodili ratovi. To je moćna biljka koja vrlo temeljno pročišćava. Stvara lakoću, svježinu i protok energije u prostoru. Za njegovu moć znale su mnoge civilizacije od Egipta do starog Rima i smatrale ga božanskim ili svetim.

Tamjan se pali tako da se stavi na komadić užarenog briketa na kojem se rastapa. Ako vam smeta njegov miris, na kraju rituala na briket možete kapnuti omiljeno eterično ulje koje će prekriti miris tamjana.

Ako vas muče respiratorne bolesti, prostor će najbolje pročistiti žalfija.

Nakon energetskog čišćenja doma, obavezno otići pod tuš. Ne zaboravite – baš kao što nagomilana prašina, paučina i otpaci mogu loše djelovati na zdravlje, tako i energetsko smeće može na trenutak poremetiti našu ravnotežu. Ali, temeljno kupanje, tj. tuširanje nakon čišćenja obično je dovoljno da se sva negativnost spere.

Zato, ako želite ove jeseni iz svog doma odbaciti ustajalost, neprijatnost, tugu, umor i nervozu ili jednostavno postići prijateljsku prijatnu atmosferu, isključite telefone i druge uređaje i osigurajte nekoliko sati mira. Nakon što vaša energetska metla pomete prostor, sigurno će i ukućani i gosti osjetiti dobre vibracije u vašem domu.