Kako da očistite arterije sa samo jednim sastojkom

Vaša kućna apoteka ne sadrži najjaču zaštitu od kardiovaskularnih bolesti. Za to se uputite u kuhinju ili najbliži supermarket.

Nar sprječava napredak bolesti koronarnih arterija

Žurnal Arteroskleroza je objavio studiju koja ističe moć nara kada se govori o kardiovaskularnom zdravlju. Studija je potvrdila da ekstrakt nara može spriječiti ili obrnuti primarnu patologiju koja se vezuje za kardiološku smrtnost: oblik naprednog zadebljanja koronarnih arterija koje je uglavnom prouzrokovano masnim naslagama koji se naziva arteroskleroza.
Tretman ekstraktom nara je smanjio arterosklerozne naslage koje se mogu naći u aortnom sinusu, koji ima proširen otvor odmah iznad aortnog zaliska. Ovaj tretman je takođe smanjio proporcije koronarnih arterija sa okluzivnim arteroskleroznim naslagama.

Naučnici su takođe otkrili još neka ljekovita svojstva nara, uključujući i:

Smanjen oksidativni stres
Smanjen hemotaktički protein monocita-1, koju služi kao hemijski kurir ili hemokin koji se uglavnom vezuje za bilo kakvu upalu u arterijama
Smanjena akumulacija lipida u srčanom mišiću
Smanjeni hemotaktički protein monocita-1 i fibroza u miokardiji
Smanjeno uvećanje srca
Smanjene EKG abnormalnosti

Jedna druga studija je pokazala kako redovno konzumiranje soka od nara može umanjiti efekat stenoze karotidne arterije za 29% u toku jedne godine. Studija je takođe naglasila sposobnost ovog voća da odblokira arterije, što je efikasnije od onoga što se prvobitno mislilo.

Nar pruža mnoštvo ljekovitih svojstava, što potvrđuju i ove studije, a mi navodimo neke od najbitnijih:

Antiupalno dejstvo
Snižen krvni pritisak
Antiinfektivno dejstvo
Antioksidantsko dejstvo