Kako da nikada više ne pogriješite u ljubavi

Ako imate utisak da idete iz veze u vezu sa ljudima koji nisu dobri za vas, da nemate sreće u ljubavi jer stalno birate pogrešno, postoji tehnika koja će vam pomoći.

U pitanju je refokusiranje, pristup koji koriste terapeuti za veze kada pokušavaju da prekinu nečiji negativni obrazac ponašanja, kada su u pitanju ljubav i romanse.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da preduzmete ove korake

Uvrdite ŠTA vas privlači

Šta je zajedničko svim vašim pogrešnim partnerima ili partnerkama? Privlačnost je stvar ili fizičkog, ili emotivnog, ako je ovo prvo, naravno, biće vam lakše da utvrdite šta vas privlači. Ako je emotivno, možda vam se dopadaju ljudi koji djeluju sretnije od vas, koji djeluju nepristupačno i bude vašu želju da im se približite, ili oni kojima je potreban neko ko će ih “spasti”.

Ovo su, navodi terapeut dr Set Mejers, neki od najčešćih razloga iz kojih biramo pogrešne partnere. A slijedi tehnika koja bi trebalo da nam pomogne da se otarasimo tih osjećanja privlačnosti.

“Uzvratite” tim mislima

Kada vas ophrva želja da ipak vidite ili čujete osobu koja nije dobra za vas, odmah te romantične misli “poklopite” realnim, i negativnim. Da, nećete često čuti od terapeuta da bi trebalo imati negativne misli, ali ovo je jedan od rijetkih slučajeva kada je to preporučljivo.

“Ako osjetite privlačnost, odmah recite sebi – ovo NIJE dobro za mene. Ako je u pitanju fizička privlačnost, ponavljajte – spolja je super, ali iznutra je LOŠE. U zavisnosti od vašeg razloga privlačnosti prema pogrešnoj osobi, odabraćete pravu rečenicu. ‘Neću nekoga zbog koga se osjećam loše’ je samo jedna od njih,” savjetuje dr Mejers.

Zapišite šta osjećate

Iznenadilo bi vas koliko je stavljanje misli i osjećanja “crno na bijelo” pročišćavajuće. Kada zapisujemo nešto, svjesno organizujemo svoje misli i dolazimo bliže korijenu problema. Počnite od toga zašto vas je privukla prva pogrešna osoba. Da li ste u okolini imali sličan primjer? Da li vam je samopouzdanje niže nego obično? Da li zaista vjerujete u vezi, da li vjerujete da bi ljubav uvijek trebalo da pronađe put? Ova pitanja možda djeluju “obično”, ali će vas natjerati da aktivno preispitate svoja osjećanja i utvrdite koja od njih bi trebalo odbaciti.

Postavite sebi pravo pitanje

Da li ja mislim da veza MORA da bude puna frustracija, bez osjećaja ispunjenja? Ili samo tražim nešto dobro na pogrešnim mjestima? Kada pronađete odgovor na ovo pitanje, lakše, svjesnije i razboritije ćete pristupiti odabiru sljedećeg partnera.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!