KAKO DA NAPRAVITE PRIRODAN MASLAC ZA TIJELO (Recept)

Maslac za tijelo puno je čvršće, masnije i gušće konzistencije od losiona i služi hidrataciji i mekšanju suhe kože tijela. S obzirom na to da ne sadrži vodu kao neke kreme i losioni, on ne isušuje kožu.

Izrada maslaca za tijelo poprilično je jednostavna, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka. Preporučuje se da maslac iz kućne radinosti iskoristite unutar šest-osam mjeseci i da ga držite u hermetički zatvorenoj posudi dalje od bilo kakvog izvora toplote.

Kako se koristi maslac za tijelo?
Maslac za tijelo koristi se kao i losion – potrebno ga je umasirati u kožu kako bi ga koža upila. Za bolju apsorpciju preporučuje se upotreba nakon tuširanja. Maslac možete nanositi na tijelo prema potrebi kako biste omekšali i hidratizirali kožu.

Imajte na umu da su maslaci za tijelo jako masni i da će vašoj koži trebati nekoliko minuta da ga upije. Nemojte hodati bosi nakon što ga nanesete na stopala jer se zbog masnoće možete okliznuti.

Kako se pravi maslac za tijelo?
Premda se shea maslac, kakao maslac ili mango maslac koriste kao baza u receptima za izradu prirodnog maslaca, ukoliko nemate vremena za izradu vlastitog maslaca možete ih koristiti samostalno za mazanje. Maslace možete pronaći u obližnjoj drogeriji ili biotrgovinama.

Shea maslac ima blagi prirodni miris i mrvičastu teksturu. Kakao maslac miriše kao čokolada i ne može se koristiti sam u pripremi zato što smjesa može ispasti jako tvrda, pa se preporučuje miješanje s drugim maslacima i uljima.

U nastavku se nalazi recept za izradu prirodnog maslaca za tijelo pogodnog za suhu kožu. Gotov je za oko sat vremena. Ukoliko vam navedeni maslaci ili ulja ne odgovaraju, možete ih zamijeniti nekim drugim.

Sastojci:
½ šoljice shea maslaca
½ šoljice kakao maslaca
½ šoljice kokosovog ulja
½ šoljice ulja po izboru (bademovo, jojobino, maslinovo…)
deset-trideset kapi esencijalnog ulja (npr. lavandinog) – opciono
Priprema:
U staklenu zdjelu dodajte sve sastojke osim esencijalnih ulja (ukoliko ih koristite). Zdjelu stavite iznad lonca s kipućom vodom kako bi se sastojci otopili. Kada se sastojci otope, maknite zdjelu s lonca i pustite par minuta da se smjesa malo ohladi. Sada možete dodati esencijalno ulje ukoliko ga koristite. Zdjelu premjestite u frižider i pustite da se ohladi oko sat vremena. Krajevi bi trebali postati malo tvrđi, a sredina bi trebala ostati relativno mekana. Električnom pjenjačom mutite smjesu oko deset minuta, sve dok ne postane mekana. Smjesu prebacite u čistu staklenku i držite je podalje od topline.

Napomena:
Kao što smo ranije napomenuli, ovaj pripravak mora se iskoristiti unutar šest-osam mjeseci. Kada budete vadili maslac iz staklenke, preporučujemo vam upotrebu čiste kašičice, kako biste produžili trajanje maslaca. Ne preporučujemo držanje smjese u blizini nekog izvora toplote jer maslac može omekšati,