Kako da najlakše dezinfikujete i očistite minđuše

Jedna od stvari koju pojedinci svakodnevno koriste, a na nju zaboravljaju kada je higijena u pitanju jesu minđuše. Većina najčešće posegne za alkoholom kako bi dezinfikovala nove minđuše, ali poslije prvog nošenja na to potpuno zaborave.

Osim higijene, minđuše je potrebno čistiti i zbog održavanja njihovog prvobitnog izgleda, ali i zbog sprečavanja infekcija uha.

Naušnice koje nosite svakodnevno potrebno je čistiti dva puta nedjeljno, a isto važi i za one koje nosite povremeno.

Čak i prije nošenja ih treba dezinfikovati, a ako je riječ o srebrnim minđušama, dovoljno je jednom mjesečno da ih očisite, jer srebro tamni.

Kako da ih očistite, a da ih ne oštetite

Nakit se sa razlogom odlaže u kutije obložene mekanim tkaninama, ali i etiketama koje upozoravaju kako rukovati njime. Posebnu pažnju treba obratiti na osjetljive materijale poput opala i srebra, jer oni lakše oksidiraju.

O ovakvim minđušama bi trebalo više da vodite računa i čistite ih štapićima za uši, kako biste došli do teže dostupnih područja, posebno ukoliko imaju neku vrstu kamena ili neobičan oblik.

Srebrni nakit možete očistiti sapunom i vodom, iako je tamnjenje neminovno, posebno kada se istroši dodatni premaz.

Iskoristite hidrogen

Ova tečnost dezinfikuje i uklanja nečistoće. Osim toga, može vratiti sjaj zlatnom nakitu. Sve što je potrebno jeste da na tufer nakapate hidrogenom i nježno obrišete naušnice.

Za više zaprljane minđuše koristite metodu potapanja. Sipajte hidrogen i ostavite minđuše neko vrijeme potopljene u njemu. Potom ih stavite u čašu vruće vode i pustite da odstoje jedan minut, a onda iskoristite štapiće za uši kako biste uklonili ostatke nečistoća.

Deterdžent za posuđe i voda

Ukoliko nemate vremena ili imate mnogo nakita, možete ga potopiti u toploj vodi sa dodatkom deterdženta za posuđe. Za čašu vode, dovoljna je kap deterdženta.

Poslije 15 minuta potapanja, nježno uklonite nečistoće četkicom za zube i isperite čistom vodom, prenosi Telegraf.