Kako da izbjegnete najčešće greške zbog kojih izgledate ”jeftino”

Ekspert za etikeciju Džuli Laber-Barnet (Julie Laber-Barnett), osnivačica sidnejske Škole protokola, otkrila je listu trendova zbog kojih izgledate prefinjeno i sofisticirano, kao i one zbog kojih izgledate “jeftino”.

Manikir i pedikir

Sudeći prema ekspertu, dame koje imaju novca i izgledaju prefinjeno nikada ne lakiraju nokte u upadljive boje. Umjesto toga, njeguju prirodan izgled noktiju, a, naravno, i koža oko noktiju je savršeno sređena i njegovana.

– Predugi, špicasti nokti, nokti ofarbani u jarke boje, iskrzan lak, pretjerano dekorisani nokti kristalima ili 3D ukrasima – sve to trebalo bi da izbjegavate pod svaku cijenu ako želite da izgledate prefinjeno – kaže Laber-Barnet.

Suha koža ruku i izgrickani nokti također ne izgledaju lijepo niti prefinjeno, a isto važi i za ispucalu kožu peta i zapostavljene nokte na nogama.

Šminka

Prirodan izgled, odnosno šminka koja se maltene ne vidi na licu, to je ono što čini da izgledate prefinjeno – neka vam Megan Markl (Meghan Markle) bude inspiracija.

– Bez obzira na to koliko šminke nosite, od ključne je važnosti da pogodite nijansu pudera, korektora i bronzera da ne biste izgledali jeftino – kaže ekspert, dodajući da pretjerana šminka nikada nije savjet.

Ona, također, savjetuje da jedan isti proizvod za šminkanje ne koristite godinama.

– Baš kao i kada je riječ o frizuri, važno je da mijenjate i šminku i da probate različite kozmetičke proizvode (prema preporuci kozmetičara) da biste izgledali svježe i mladoliko.

Iako je to sada veoma popularno, pretjerano velike ekstenzije trepavica učinit će da izgledate “jeftino”, a isto važi za pretjerano iscrtane obrve i iscrtavanje linije olovkom izvan ivice usana.

Kosa

Bujne lokne koje izgledaju prirodno su “zaštitni znak” bogatih i poznatih – pomislite samo na frizuru Kejt Midlton (Kate Middleton).

Sa druge strane, ispucali krajevi i suha kosa su “crvene zastavice” ako želite da izgledate sofisticirano. Nikako ne bi trebalo sebi ni da dopustite veliki izrastak, ako se farbate.

Ekspert za etikeciju Ana Mason (Anna) savjetuje ženama da posebno brinu o kosi ako žele da budu prefinjene i da se drže podalje od najsvjetlijih nijansi kose. Ona savjetuje i da kosa i obrve budu što približnije nijanse jer “ne izgleda dobro” kada se ofarbate u svijetloplavu, a imate crne obrve.

Ekspert ističe i da su gumene gumice za kosu, također, stvar koja će “pojeftiniti” vaš izgled.

Nošenje iste frizure godinama, također, nije preporučljivo jer bi trebalo s vremena na vrijeme da osvježite izgled nekom promjenom.

Laber-Barnet kaže da ne izgleda lijepo ni kada starije žene imaju predugu kosu i uopće kada frizura ne ide uz godine osobe koja je nosi.

Koža

Kada je riječ o koži, pretjerano taman tan (koji nije prirodno taman), fleke od sunčanja ili nanošenja kreme za samopotamnjivanje također ostavljaju loš utisak.

Laber-Barnet savjetuje da izbjegavate uvećanje bilo kog dijela tijela, a umjesto toga predlaže da vodite računa o zubima da bi vam “biseri” duže ostali bijeli.