Kako da iskoristite avokado na najbolji mogući način

S obzirom da avokado nije nimalo jeftin, često nam se desi da kupljeni avokado pocrni i propadne.

Ovdje vam objašnjavamo kako da spriječite njegovo starenje i kako sve možete da ga koristite.

Zreo tokom cijele godine

Da biste imali savršeno zreo avokado tokom cijele godine, isijecite ga na pola, izvadite mu košticu i premažite ga limunovim sokom.

Pripremljeni avokado stavite na papir za pečenje, a zatim u zamrzivač. Kada se stvrdne, polovine avokada možete staviti u kesu i odmrznuti kad god poželite.

Baza za smuti

Pasirani avokado možete zamrznuti u kalupima za led, a kocke avokada poslužiće vam kao odlična baza za različite smutije.

U blenderu izmiksajte avokado i limunov sok, smjesu stavite u kalup za led i zamrznite. Tako ćete uvijek imati odvojenu malu količinu avokada za jutarnji smuti.

Brzo sazrijevanje u rerni

Ne postoji ništa gore od trvdog avokada u momentu kada želite da ga konzumirate. Ali postoji brzo rješenje – avokado može brzo da sazri u rerni. Čvrsto zamotajte cijeli avokado u foliju i pecite ga u rerni na sto stepeni 10 minuta.

Avokado neće biti u potpunosti zreo, ali će od njega sada moći da se napravi željeno jelo!

Da ne pocrni

Nakon što ste isjekli avokado na komade, stavite ga u posudu sa isječenim crvenim lukom. Na taj način avokado neće oksidirati.

Luk proizvodi sumporne gasove koji zaustavljaju oksidaciju avokada. Miris luka neće uticati na ukus avokada. Takođe sprječavanje oksidacije avokada može se uraditi i sa premazivanjem maslinovog ulja preko polovine avokada, jer na taj način se stvara zaštitni sloj koji sprečava njegovu oksidaciju.

Avokado kao zamjena za maslac

Želite da spremite omiljeni desert, ali nemate maslac ili želite da probate zdraviju verziju poslastica? Zamijenite maslac avokadom u pripremi tijesta za braunije, mafine i druge kolače, prenosi Magazin.Novosti.