Kako cvijeće poboljšava zdravlje? UDAHNITE „LIJEK“ PROTIV STRESA, DEPRESIJE, NEGATIVNIH ENERGIJA…

Uz ove savjete imat ćete lijepo uređenu terasu ili dvorište i jedan prijatan kutak koji ima dušu, diše i miriše, a vama, vašim ukućanima i gostima biće prijatno u njemu. Kao ideje mogu poslužiti i priložene slike cvijeća.

I savremena naučna istraživanja dokazala su ono što se od davnina zna – cvijeće u kući, bašti ili na terasi doprinosi poboljšanju zdravlja ukućana. Ukoliko se u našoj životnoj i radnoj okolini pravilno rasporedi odgovarajuće cvijeće, ono će doprinijeti kvalitetu našeg života i zdravlja.

 Ljekoviti mirisi

Cvijeće raznih boja u našoj neposrednoj okolini uljepšava i oplemenjuje naš svakodnevni ambijent, smiruje naš organizam i povoljno djeluje protiv stresa i depresije. Odmaranje na terasi ili bašti sa cvijećem ili zelenilom djeluje smirujuće i pruža svježinu u vrijeme ljetnih vrućina.

Miris cvijeća djeluje kao aromaterapija na naše disajne organe i doprinosi našem zdravlju.

Kada imamo zelenilo i cvijeće u dvorištu, na terasi i prozorima, ono smanjuje buku i upija negativna zračenja iz naše neposredne okoline. Zelenilo i cvijeće na terasi i prozorima sprječava dolazak prašine u naš stan, a u toku ljetnih vrućina ono predstavlja svojevrsnu toplotnu izolaciju.

Da cvijeće može skrenuti negativnu energiju – potvrđuju brojna istraživanja, ali i stručnjaci za feng-šui.

Same fizičke aktivnosti oko sađenja, zalivanja i održavanja cvijeća u bašti (dvorištu) ili na terasina doprinose našem zdravlju, jer predstavljaju jednu vrstu obaveznih dnevnih umjerenih smirujućih fizičkih aktivnosti.

 Gdje treba gajiti baštensko cvijeće?

Za gajenje cvijeća su najpogodnije bašte, dvorišta, terase, dijelovi stepeništa ili sims ispod prozora. Evo nekih ideja za gajenje cvijeća u vašoj neposrednoj okolini.

Za prozore preporučujemo manje plastične žardinjere ili saksije sa petunijama, muškatlama ili „bombončićima“.

Kada imate veliku terasu i imate ugrađene žardinjere, možete napraviti i mali park sa: ružama, bršljanom, muškatlama, petunijama i nekim visećim saksijama sa cvijećem koje pada preko saksije. Ako je terasa manja, onda izaberite cvijeće koje odgovara položaju terase prema suncu (svjetla ili tamna terasa). Naravno da pri izboru cvijeća treba voditi računa o tome koliko je terasa izložena suncu, vjetru ili kiši.

Mini-fontana u dvorištu ili na terasi može biti izvor pozitivne smirujuće energije (tihi žubor vode).

Visećim saksijama možete ukrasiti dijelove zgrade koji štrče ili spoljne dijelove klima-uređaja.

Začini: u bašti – dvorištu ili na terasi (na prozoru) možemo gajiti i začinsko bilje (ruzmarin, peršun, bosiljak, mirođija…) ili neko voće i povrće (viseće jagode, kupine, mini paradajz, krastavac…) tako da svjež i zdrav začin ili voćku imamo na dohvat ruke. Ovo je moguće ukoliko ne živimo u nekom kraju gdje ima mnogo prašine i smoga.

Savjeti plus

Treba voditi računa o izboru biljaka ako imate malu djecu ili kućne ljubimce. Neke biljke ili njihovo lišće mogu biti opasne po zdravlje naših malih ukućana, pa o tome treba voditi računa.

Za osobe sklone alergijama važno je ukloniti cvijeće koje izaziva alergiju.

Površina i veličina dvorišta, odnosno terase, diktira koje cvijeće treba gajiti jer ne treba pretjerivati sa količinom cvijeća. Previše cvijeća nam može zauzeti životni prostor ili zamračiti dvorište, pa čak i stan (prozor).

(aura.ba)