Kako brzo zaustaviti krvarenje starinskom metodom

Svima nam se nekada dogodilo da se posiječemo ili ogrebemo te da teško zaustavljamo krvarenje. Čak i ako maramicu držite čvrsto pripijenu, lijepite flastere, krvarenje ne prestaje.

Možete si pomoći jednim starinskim narodnim trikom.

Za brzo zarastanje rana potreban vam je neki koagulator. Najbolji je ljekovita glina u prahu, ali ako je nemate pri ruci u tu svrhu može poslužiti i mljevena paprika, naravno ne ljuta.

Krvarenje iz nosa, duboke posjekotine, čak i arterijsko krvarenje moglo bi se zaustaviti ako pravilno primijenite mljevenu papriku.

Najbolje je da mljevena paprika bude organska, a sve što treba da napravite jest da ju pospete po rani i pritisnete maramicom, a zatim ostavite da se osuši. Ako imate glinu u prahu, postupite na isti način. Krvarenje bi brzo moglo stati.

Mljevena paprika, kao i glina u prahu, mogu pomoći i kod unutarnjeg krvarenja. U tom slučaju treba žličicu praha razmutiti u čaši tople vode i popiti.

Arterijsko krvarenje prepoznaje se po svijetlocrvenoj boji krvi, koja izlazi ritmički, u pulzirajućem mlazu. Vensko krvarenje prepoznaje se po tamnocrvenoj boji krvi, koja izlazi jednolično i sporo. Kod kapilarnog ili parenhimnoga krvarenja izvor se krvarenja ne vidi, a krvareća je površina stalno preplavljena krvlju; ono nastaje zbog oštećenja kapilara, npr. kod hemoragijske groznice. Krvarenje može nastati i kod otrovanja, npr. fosforom, živom ili zmijskim otrovom. Rijetko je tzv. vikarirajuće krvarenje koje nastaje na drugome mjestu nego što se očekuje (npr. krvarenje iz nosa pri izostanku menstruacije).

Trajno zaustavljanje krvarenja kirurški je postupak koji se izvodi stezaljkama za krvne žile, podvezivanjem žile, šivanjem veće krvne žile ili elektrokirurškim načinom. Ako je krvarenje posljedica neke sistemske bolesti, potrebno je osim lokalne hemostaze provoditi odgovarajuće liječenje.