Kakav nam je komšiluk: krkani, zabadala, partijaneri ili peksijaneri?

Posebno su zanimljive komšije „zabadala“ – balkanske nadzorne kamere, kako im tepa narod. Kone koje vječno stražare na prozorima, kako bi vidjele s kim ćete se vratiti kući. Ili one malo tajnovitije, čiju sjenu stalno vidite iza zavjese.

Živjeli u stanu ili kući, u gradu ili na selu, na kopnu ili na moru, na brdu ili u nizini, negdje oko sebe morate imati barem jednog komšiju. Komšije nam mogu biti najbolji saveznici, koji nam mogu olakšati suživot na ovoj planeti ili najgora noćna mora. Svi volimo one koji žive u prizemlju, a odmah pristanu na podizanje kredita za obnovu krovišta zgrade, kako vama na zadnjem spratu kiša ne bi padala po glavama.

Volimo i one od kojih možete posuditi kojih 200 grama šećera, za koje shvatite da vam nedostaju usred pravljenja kolača, kad ste već puni brašna. Cijenimo i one koji će bez dodatnih pitanja i loših namjera dvaput nedjeljno zaliti vaše cvijeće dok ste na putu, a zauzvrat očekivati jedino da ćete vi to napraviti za njih.

A šta kažete na komšije sa ove liste? Sigurno imate i vi svoja iskustva.

Neuredni

Oni kramu skupljaju puno prije i puno poslije periodičnog odvoza glomaznog otpada, a uvijek vam se neki polomljena stolica ili papir nađe na putu u zajedničkom dvorišnom prostoru kad se navečer vraćate kući s posla. Možda čak i nemaju puno stvari, ali svakodnevno ostavljaju vreće pune smeća pokraj same kante, jer im je lijeno podići poklopac i ubaciti je unutra, omogućavajući vam tako divne miomirise i za najvećih ljetnih vrućina.

Nepristojni

Nepristojne komšije su oni koje sretnete na hodnicima ili na blagajni kvartovske trgovine, koji će pogledati pravo kroz vas, bez pozdrava, pa čak i polupristojnog polunaklona glavom. Poslije će predstavniku stanara pričati kako ste vi neki čudni ljudi. Oni će vjerovatno pustiti i da ugazite u izmet njihovog psa na prolazu do ulaznih vrata. Ili će vas poprskati kišom dok se budu parkirali ispred zgrade.

Zabadala

Balkanske nadzorne kamere, kako im tepa narod. Kone koje vječno stražare na prozorima, kako bi vidjele s kim ćete se vratiti kući. Ili one malo tajnovitije, čiju sjenu stalno vidite iza zavjese. U zabadala spadaju i oni koji vole slučajno otvoriti neku omotnicu koja nije uspjela završiti u vašem sandučiću ili preuzeti neki vaš paket dok ste na poslu. Znat će kad su vam roditelji zadnji put bili u posjeti, bolje nego vi sami, a sjetit će se i koliko ste praznih boca prošle sedmice iznijeli iz stana. Znaju i ko se s kime švalera u zgradi i u okrugu.

Partijaneri

Doći ćete kasno navečer iz popodnevne smjene i htjeti mirno utonuti u san, jer se morat probuditi već za šest sati i biti natrag na poslu. Ali, oni to nisu tako zamislili. Već u komšiluku ćete čuti kako zvuče njihovi novi zvučnici i ovogodišnji hitovi. Kad se budete uspinjali uz stepenice, troje nepoznatih ljudi pitat će vas na kojem su spratu gospodin i gospođa „Bučni“, a odjednom ćete uletjeti u oblak dima od cigareta. Opet imaju party. Od vašeg mirnog sna ništa, a oni će vas pozvati da im se pridružite kad ih u pola dva ujutro, u pidžami odete zamoliti da stišaju muziku. Kad kažu “Naravno, hoćemo”, čut ćete ih kad prasnu u smijeh nakon zatvaranja vrata.

Udomitelji životinja

Volimo životinje. Imamo ih u kućama i stanovima, no neki od nas, izgleda, vole ih više od drugih. Svako jutro budi vas lavež njihova tri psa i kreštanje dviju papigica. Mace im redovno skaču s balkona, a ponekad vam pokažu i neke nove kućne ljubimce. Na fejsu stalno dijele njihove fotografije, a vi ste zahvalni na onim danima kad su slobodni i stignu se posvetiti neutraliziranju izazovnih mirisa koji tu i tamo dopiru do vas.

Krkani

E to je nova grupa stanara, stigla u urbane sredine i zgrade prije dvadesetak godina. Oni će vam kroz prozor bacati smeće, pivske flaše, ostatke hrane… Njima ne smeta prljavo stubište, neuredan gradski prijevoz, ili redukcije vode. Na sve će kazati „ma nek je živa glava, i nek nas krava ne udfara repom“.

Ako smo neke zaboravili, podsjetite nas!