Kakao kao lijek: Izvor hormona sreće, borac protiv stresa i starosti!

Dušica Ranđelović, sertifikovani maser-terapeut i vlasnica Studija za eliminaciju celulita “DR” iz Beograda

Prije svega, izuzetno je bogat antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala i tako usporavaju starenje. Čisto radi poređenja, kakao sadrži više antioksidanasa nego crno vino, borovnice, acai, godži bobice i šipak zajedno!

Kakao se dobija sušenjem i mljevenjem dijelova biljke kakaovac. Kakao je prvi donio u Evropu Kolumbo 1502 godine iz Amerike, odakle i potiče.
Bilo sirov, u zrnu, komadićima, u prahu, kakao se smatra jednom od najhranjivijih namirnica u svijetu i kao takav je idealni prirodni lijek za mnoge bolesti.

Prije svega, izuzetno je bogat antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala i tako usporavaju starenje. Čisto radi poređenja, kakao sadrži više antioksidanasa nego crno vino, borovnice, acai, godži bobice i šipak zajedno!

Veoma je bogat izvor minerala, posebno magnezijuma pa je idealan u borbi protiv svakodnevnog stresa. Pored toga sadrži i seratonin i dopamin koji su hormoni sreće. Veoma je bogat izvor gvožđa, hroma, mangana, cinka i vitamina C. Samo 28 gr. kakaa sadrzi 314% preporučene dnevne doze gvožđa pa se koristi kao prirodni lijek za anemiju.

Sem pobrojanog, kakao:

– reguliše nivo šećera u krvi
– reguliše nivo krvnog pritiska
– smanjuje vjerovatnoću moždanog i srčanog udara
– za sve dame: posebno se preporučuje uzimanje kakaa- žene koje piju jednu šolju dnevno imaju nježniju i vlažniju kožu, otporniju na sunčeve zrake
– od davnina je poznato i da je kakao snažan afrodizijak

Njegovo izuzetno pozitivno dejstvo se moze pojačati ako se konzumira zajedno sa medom.

Med je dobro poznat kao prirodni lijek za mnoge bolesti.

Kako konzumirati med sa kakaom?

Pomiješajte kašičicu kakao praha sa kašičicom meda i pojedite ujutru na prazan stomak. Za ovu mješavinu preporučuje se sirovi, čist, organski kakao.

Kakao protiv anemije

Jednostavno, umjesto kafe, pijte kakao i vaša krvna slika će se poboljšati. I obavezno prirodni organski kakao.

Kakao za jačanje kose

Utiče na volumen i bujnost i ubrzava rast kose. Masku za kosu pravite na sljedeći način: 1 žumance, 1 kašičica kakaa i pola čaše kefira pomiješajte i sjedinjenu smjesu nanesite na korijen kose. Sačekajte da se osuši pa isperite.

Kakao za lice
 
Ako imate problem sa suhom kožom, napravite ovu masku koja ce vašu kožu učiniti mekšom, zdravijom i glađom jer nadoknađuje vlažnost i sprječava dehidrataciju. Potrebno: dvije kašike meda, dvije kašike mlijeka, dvije kašike kakaa i nekoliko kapi maslinovog ulja. Pomiješajte sve sastojke i nanesite na lice. Ostavite 10-15 minuta pa isperite. Vaše lice će vam biti zahvalno a svi znamo da je zahvalnost ključ sreće!
Ovo su samo neke od blagodeti organskog kakaa zato brzo u nabavku i uvrstite ga u vašu ishranu i beuty tretmane! Jer vaše tijelo zaslužuje samo najbolji i najzdraviji tretman!

(aura.ba)

error: Content is protected !!