Kakao: čudesni prah: Oduševljenje za nepce, milost za kožu i kosu!

Maske za lice često se rade od jestivih sastojaka. Stručnjaci čak kažu da na kožu ne bismo smjeli stavljati ništa što ne bi pojeli, tako da, recepti koje vam nudimo u nastavku, a čija je baza kakao koji je itekako jestivi sastojak, bit će prava blagodet za vašu kožu.

Kakao maska za lice

Potrebno četiri kašike mljevene kafe, četiri kašike 100%-tnog kakao praha, osam kašika mlijeka (može i jogurt, bademovo ili kokosovo mlijeko), dvije kašike čistog meda (za suhu kožu) ili limunov sok (za masnu kožu). Pomiješajte kafu i kakao u zdjeli, te dodajte mlijeko. Nakon toga dodajte med ili limunov sok. Sve dobro pomiješajte i oblikujte gustu smjesu. Nanesite masku na lice i vrat i ostavite da odstoji 25 minuta. Isperite mlakom vodom i blagim sredstvom za tuširanje. Isperite nježnim proizvodom za čišćenje i toplom vodom. Operite nježno, tako da kafa ne grebe kožu. Nanesite hidratantno sredstvo bez ulja.

Pakung od kakaa za sjajnu kosu

Pomiješajte tri kašike skute (vrsta sira) sa kašičicom kakaa u prahu dok ne dobijete glatku smjesu. Pakung nanesite na kosu i pustite da stoji deset minuta, a zatim isperite kosu i operite je šamponom. Ova će joj maska vratiti sjaj.

Kakaom protiv starenja

Potrebno: supena kašika praha kakaa, supena kašika slatkog vrhnja (punomasno, oko 30 posto masnoće ili više), čajna kašika kravljeg sira, četiri čajne kašike meda i čajna kašika zobi. Sve svježe sastojke pomiješajte u mikseru i nanesite na prethodno očišćeno i suho lice. Ostavite neka se suši deset minuta, te isperite mlakom vodom. Lice osušite tapkajući ga peškirom.

Kakao piling

Kakao u prahu pomiješajte s mlijekom i jogurtom kako bi napravili domaći piling. Prah rastopite prije ili za vrijeme miješanja s mlijekom. Nanesite piling na mokro lice i vrat. Trljajte kožu 10 minuta u smjeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smjeru i ostavite da djeluje pet minuta. Isperite hladnom vodom i recite zbogom mrtvim stanicama kože.

(aura.ba)