Kajsije – slatke prijateljice ljepote i zdravlja

Danas vam otkrivamo sedam ključnih razloga zašto je kajsija dobra za naše zdravlje, kožu i opšte blagostanje.

1. Ključ za borbu protiv starenja
Poznata po tome što je jedan od najboljih prirodnih proizvoda protiv starenja, kajsije podstiču proizvodnju kolagena i elastičnosti kože zahvaljujući koktelu fitonutrijenata i vitamina C i A. Zato je ulje sjemenki kajsije postalo izuzetno popularno. Takođe potiče iz indijskih rituala, a dokazano je da samo ulje štiti od UV zračenja.

2. Podstiče bolju probavu
Nutricionisti širom svijeta kažu da bi trebalo povećati unos kajsije da bi se održavao imuni sistem zdravim, ali i da bi se poboljšala probava. Kajsije su izvor beta karotena, luteina i nevjerovatno velikih količina vlakana, tako da su one odlične za zdravlje crijeva. Za one koji nisu obožavaoci svježih kajsija, preporučujemo da ih konzumiraju u sušenom obliku. Osušene kajsije još bolje pomažu pri varenju, jer sadrže visok nivo hranljivih materija, sadrže kalcijum za jače kosti i magnezijum.

3. Sanira upalu jetre
Pune vitamina C i E, dokazano je da snižavaju nivo jetrenih enzima, što zauzvrat, smanjuje neželjene upale. Štite vas od bolesti jetre i oslobađaju bakterija koje mogu prouzrokovati štetu. Njihov visok sadržaj vitamina takođe je od suštinskog značaja za rast i razvoj djece. Kajsije su takođe sjajne u zacjeljivanju rana – sadrže karotenoide koji uklanjaju visok nivo zapaljenja u tijelu.

4. Poboljšavaju zdravlje srca
Iako neće biti finalno rešenje, one su odličan način za održavanje zdrave ishrane i pomažu u zaštiti vašeg srca zahvaljujući visokom nivou beta karotena, vitamina C, kalijuma, pa čak i vlakana. Vitamin C djeluje na zaštitu srca od oštećenja, dok visoki nivo kalijuma snižava krvni pritisak opuštajući krvne sudove i arterije.

5. Umiruje astmu
Smatra se da je i ulje kajsije (umjesto samog voća) antiastmatično po prirodi i pomaže u liječenju bolesti i simptoma. Studije pokazuju da ovo voće ima određene stimulansne kvalitete zahvaljujući visokom nivou esencijalnih ulja koja pomažu u oslobađanju od stresa i smanjenju pritiska na respiratorni sistem i pluća.

6. Ojačavaju imuni sistem
Kajsije su izvor vitamina A. Iz jedne male činije sa kajsijama unijećete oko 50% više od vašeg preporučenog dnevnog unosa vitamina A, koji je važan za održavanje dobrog vida, zdravog i uravnotežog imunog sistema i apsolutno je ključan za jačanje vaše kognitivne funkcije. Visok nivo beta karotena dokazano pojačava protok krvi u očima i poboljšava vaš vid tokom vremena.

7. Bori se protiv simptoma anemije
Kajsija je odličan izvor gvožđa, minerala koji ima veoma važnu ulogu u stvaranju hemoglobina. Pored toga, kajsija takođe sadrži bakar i vitamin C, koji pomažu u apsorpciji gvožđa, što zauzvrat poboljšava protok krvi u tijelu, sprečavajući anemiju.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!