Kada vam se srce zalupa: ŠTA PRVO URADITI?

Ukoliko nekad osjetite da vam u trenucima mirovanja srce pojačano kuca ili čak preskače, ne znači da ima razloga za brigu

Jer, možda je u pitanju samo prolazna reakcija usljed uzbuđenja, straha, nagle promjene položaja tijela… Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija. Međutim, postoje i one koje bi trebalo da se tretiraju lijekovima, a poneke mogu da budu i smrtonosne, pa se pored terapije, rješavaju i operacijom. Šta bi trebalo uraditi kada se srce uzlupa kako bi ste sebi pomogli na najbolji način?

Pokušajte da se smirite
Kada se srce uzlupa, trebalo bi prekinuti svaku fizičku aktivnost i zauzeti udoban položaj. Dišite duboko i ritmično i pokušajte da se opustite. Ukoliko srce ne prestaje ubrzano da radi, potražite pomoć u najbližoj apoteci, gdje bi mogli da vam preporuče odgovarajući lijek.

Kod ljekara
Ukoliko vam se ubrzan srčani rad javlja često i traje dugo neophodan je odlazak ljekaru. Takođe, ako često dok mirujete osjećate da srce ne radi pravilno i da povremeno preskoči, neizostavna je detaljnija ljekarska provjera. Kada tahikardiju prati i gubitak svijesti, onda je ljekarska pomoć urgrentna.

Mjerite pritisak i puls
Pojava tahikardije je znak da bi učestalije trebalo da kontrolišete vrijednosti krvnog pritiska i pulsa. Najbolje bi bilo da pritisak mjerite ujutro, u podne i uveče. Normalan krvni pritisak je do 140/90 mmHg. Srce odraslog čovjeka kuca između 60 i 100 puta u minuti, a ubrzanim radom smatra se se kada kuca brže od 100 puta u minuti.

Zdrave navike
Da bi spriječili pojavu tahikardije važno je da ne pretjerujete sa kafom, alkoholom, pušenjem, energetskim napicicima, hranom. Svakodnevno vježbajte ili idite u šetnju od minimum sat vremena. Dajte sebi vrijeme za predah svakog dana. Hranite se zdravo.

Pregled
Bez obzira na to da li imate simptome ili ne, svake godine uradite EKG srca i kompletnu krvnu sliku. Ukoliko često patite od tahikardije, najbolje bi bilo da EKG pregled uradite baš u trenucima kada je srce uzlupano, jer to može značajno da pomogne kardiologu u otkrivanju uzroka problema.

error: Content is protected !!