Kada vam brzo treba svjež hljeb, a mrsko vam do prodavnice: Evo rješenja

Kada vam brzo treba svjež hleb ili onda kada vas mrzi da odete do prodavnice, ovo je dobro rješenje. Sprema se za sat vremena. Nema čekanja da kvasac naraste, pa tijesto, pa miješenje tijesta…..a ostaje svjež danima… časna “kulinarska reč” !

Sastojci
250g bijelog brašna
250g integralnog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
400ml jogurta ili kiselo mlijeko
Priprema
Uključite rernu na 200 – 220 stepeni.
U činiji pomiješati obje vrste brašna, so i sodu. Dodati jogurt i miješati dok smjesa ne počne da se sjedinjuje. Prebaciti tijesto na radnu površinu (koju ste prethodno posipali brašnom) i mijesiti koliko da se smjesa sjedini ne previše. Što kraće mijesite to bolje jer će tako hljeb biti vazdušast i mek.
Pleh obložiti papirom za pečenje, pa staviti tijesto u obliku lopte. Pa vrhom noža zasijecite plitko u krst. Stavite u zagrijanu rernu da se peče 15 minuta, pa temperaturu smanjite na 200 stepeni i nastavite sa pečenjem još 30 minuta. Hljeb je naravno najljepši kada je vruć ali ni sutradan nije ništa manje ukusan.
Ukoliko nemate integralno brašno pri ruci, možete koristiti samo bijelo brašno.
Prijatno!

(Tanja Đorđević/aura.ba)