Kada trebate potražiti fizioterapeuta?

Ovo su savjeti dr. Elvir Bašića, vlasnika sarajevskog „Bambina“ centra za masažu i hidžamu savjetuje:. Masaže su najdraži tretmani osoba koje žele popraviti opće psihofizičko stanje ili osloboditi se napetosti i bola. Masaža je dijalog sa tkivom u kojem osoba ne treba pričati, ali tijelo iskusnom maseru terapeutu priča o svim stresovima koji su se začahurili u tijelu.

Nakon napornog dana često kažemo: osjećam se kao prebijen ili nakon velikog psihičkog šoka nemate snage se pokrenuti i samo želite mirovati, a godi vam glađenje i milovanje. To je reakcija naše fascije, tkiva koje obavija sve naše tjelesne strukture i prima svaku fizičku, verbalnu ili mentalnu informaciju.

U fascijama se sve amortizira ili one pucaju, pa nalazimo puknuti mišić, tetivu ili kost koja treba zacijeliti. Fascija se želi gibati, klizati biti slobodna i zato nam godi masaža koja pokreće blokirano tkivo od kože pa sve dublje prema kosti ili organima. Masaža relaksira, umiruje, oslobađa blokade, popravlja cirkulaciju i snaži tijelo.

Ponekad je to dovoljno i za liječenje. Osobe koje imaju simptom nažalost samo masažom neće riješiti problem. Simptomom nam tijelo govori da se trebamo zaustaviti, procijeniti razlog nastanka simptoma te poduzeti aktivnosti da oslobodimo funkciju. Za kvalitetnu i zdravu mobilnost zaduženi su fizioterapeuti.

Fizioterapija je znanost i vještina koja omogućava svakoj osobi da uoči, registrira, procijeni, otkloni problem pokreta i da nauči osobu kako samostalno može zadržati ispravnu poziciju i nastaviti fizičku aktivnost.

Posljedica mogu biti smanjena koncentracija, glavobolje, smetnje vida, zujanje u ušima, loša cirkulacija unutarnjih organa, povećani krvni pritisak, lupanje srca, dijabetes, debljina i hormonalne promjene kao problemi štitne žlijezde, ginekološki problemi ili impotencija.

Vaš fizioterapeut nakon fizioterapijske procjene cjelokupne posture i testiranja funkcija može predložiti kao jednu od manualnih tehnika i masažu, ali ona je samo dodatak specijalnim tehnikama koje oslobađaju blokade na fascijalnom, zglobnom ili živčanom nivou ili različitim elektroprocedurama, kupkama ili vježbama u kojima je korisnik jednako značajan u procesu popravljanja funkcije tijela.

SAVJET PLUS: Moja preporuka je i kada nemate simptom – bol – pronađite fizioterapeuta koji će Vam pojasniti koja ograničenja je steklo vaše tijelo i kako ih možete riješiti. Kontakt telefon „Bambina centra“ je 061 603 022 (aura.ba)