Kada se vatre razbukte pod Livanjskim poljem, dimna zavjesa se podigne do nebesa

171aura44-45 fenomeni:143aura68-69 sorak.qxd.qxdU dalekoj prošlosti pojavi podzemnih požara pripisivana su nadnaravna svojstva, znak opomene više sile, ili neko pretkazanje, a ovakvi požari su samo prirodni slijed podzemnog sagorijevanja treseta i uglja

Livanjsko polje je prirodni fenomen za sebe. Leži u slivu rječice Cetine nadomak Livna i sa svojom ogromnom površinom od 46.000 hektara spada u red najvećih kraških polja na svijetu. Polovina polja leži pod vodom, ali jedinstvenim ga čini čudesni splet močvara, tresetišta i livada.

U tom neponovljivom mozaiku kojeg je stvorila ruka prirode, bogatstvo endemskih vrsta flore i faune, čine ovaj prostor raznolikim biodiverzitetom kakav se samo može poželjeti. Priroda je na ovom prostoru ponudila izobilje ljepote, ali i fenomen koji ostavlja čovjeka bez daha – pojavu podzemnih požara!

Priroda pali i gasi

U dalekoj prošlosti ovom prirodnom fenomenu pripisivana su božanska svojstva, znak opomene ili neko pretkazanje, sve dok i običan smrtnik nije shvatio da je to podzemno sagorijevanje treseta i uglja. Kada je nivo vode nizak, požari se šire ispod površine tla, te ih je nemoguće ugasiti, osim u slučaju prirodnog podizanja nivoa podzemnih voda ili površinskog plavljenja.

171aura44-45 fenomeni:143aura68-69 sorak.qxd.qxdZabilježeno je da je na sjevernom dijelu polja, u Ždralovcu, prije deset godina izgorjelo preko četiri kvadratna kilometra treseta. Podzemni požari su trajali puna dva mjeseca. Pa ipak, požari koje uzrokuje čovjek, proljetnim paljenjima trave, nanosili su daleko veće štete.

Zaštititi dragulj

Najveća promjena u hidrologiji Livanjskog polja desila se prije 37 godina izgradnjom hidroelektrane Orlovac. Dvanaest kilometara dug tunel omogućio je skretanje vode u elektranu u Hrvatskoj. Posljedice na ovaj prirodni rezervat ostavile su i eksploatacije uglja i treseta iz otvorenih kopova. Iskopane jame pune se vodom, što generalno smanjuje nivo podzemnih voda.

Pa ipak, Livanjsko polje je jedno od najbolje očuvanih polja u našoj domovini, što ukazuju još uvijek sačuvane rijetke i ugrožene vrste ptica uključujući kosca, eju livadarku, orla kliktaša, kovačića, kijokavca, šljuku i bukavca nebogleda. Zbog toga je Svjetski fond (WWF) odlučio da Livanjsko polje stavi pod posebnu zaštitu.

(Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba/arhiva magazina Aura broj 171)