Kada pijete lijekove za pritisak: Pravo vrijeme vam može spasiti život

Da bi terapija za krvni pritisak imala najbolje rezultate, tablete bi trebalo uzeti prije odlaska na spavanje, kažu španski naučnici. Taj jednostavan savjet mogao bi da vam sačuva život, napisali su u časopisu “European Heart Journal”, prenosi net.hr

Ljekovi bolje štite od srčanog udara ako se uzimaju prije spavanja, a ne ujutro, rezultati su novog velikog istraživanja o ljekovima za smanjenje krvnog pritiska u koje je bilo uključeno više od 19.000 osoba koje su na terapiji.

Naučnici vjeruju da naš biološki sat određuje na koji ćemo način reagovati na ljekove. Savjetuju da se uzimanje tableta uskladi sa biološkim satom. Postoje čvrsti dokazi da razne vrste medikamenata, među kojima su i oni za srce, bolje djeluju ako se uzimaju u tačno u određeno vrijeme tokom dana.

Regulisanje pritiska i tokom noći

Krvni pritisak je prirodno niži noću dok se odmaramo, odnosno za vrijeme sna, ali ako nije tako, i pritisak je neprestano visok, pacijent spada u grupu osoba s povećanim rizikom od srčanog napada i srčanog udara, upozoravaju naučnici. Ističu da uzimanje lijeka za smanjenje krvnog pritiska uveče doprinosi održavanju normalnog pritiska i tokom noći kod pacijenata s dijagnozom hipertenzije.

50 odsto manji izgled za smrtni ishod

Kod pacijenata koji su terapiju uzimali uveče zapažen je 50 odsto manji izgled za smrtni ishod ili srčani udar. Pacijenti koji su uzimali ljekove prije odlaska na spavanje imali su znatno niži prosječan krvni pritisak noću i tokom dana. Uz to im je pritisak tokom noći bio niži nego kod pacijenata koji su tablete uzimali svako jutro.

Voditelj istraživanja, profesor Ramon Hermida, kazao je da ovu informaciju ljekari treba da prenesu svojim pacijentima.

“Informacija o tome u koje vrijeme da se uzimaju ljekovi za smanjenje pritiska je besplatna, a mogla bi da spase brojne živote”, smatra Hermida.

“Aktuelne smjernice za liječenje hipertenzije ne sadrže preporuku o vremenu uzimanja lijeka. Ljekari najčešće preporučuju uzimanje terapije ujutru jer smatraju važnim da jutarnji pritisak bude normalan. Ali rezultati studije upućuju na to da pacijenti koji ljekove uzimaju uveče imaju bolje kontrolisan pritisak i, još značajnije, mnogo manji rizik od preuranjene smrti ili bolesti srca i krvnih sudova”, smatra prof. Hermida.

Posavetujte se s ljekarom

Hermida dodaje da je potrebno uraditi dodatna istraživanja na različitim grupama pacijenata i provjeriti jesu li rezultati kod različitih brendova tableta jednaki.

Premda se studija poklapa sa rezultatima ranijih istraživanja, treba uraditi dodatne studije među osobama koje rade u smjenama kako bi se dokazalo da je uzimanje tableta za krvni pritisak noću korisnije za kardiovaskularno zdravlje pojedinca.

“Ako trenutno uzimate tablete za krvni pritisak, posavjetujte se sa ljekarom prije nego što promijenite vrijeme uzimanja terapije. Naime, možda postoje posebni razlozi zbog kojih vam je doktor preporučio uzimanje tableta baš ujutru, odnosno uveče”, kaže Vanesa Smit iz Britanske fondacije za srce.

Ljekari podsećaju da na visok pritisak, među ostalim faktorima, utiče: unos previše alkohola u organizam, pušenje, višak kilograma, previše soli u namirnicama i izostanak fizičke aktivnosti.