Kada ne znate za uzrok bolesti, lijek potražite u čaju od iđirota!

Iđirot se od davnina koristio u slučajevima kad se uzrok oboljenja nije znao. Stanje oboljelog se popravljalo brzo nakon uzimanja šoljice čaja od korjena iđirota ili nakon nekoliko kapi tinkture. Detoksicirajuća svojstva ove biljke bila su među prvim od njenih ljekovitih svojstava koja su ljudi otkrili

Baban, inđirot, komuš, mirisni korijen, mirišljava trska, mirisavi šaš, sabljar,vodeni ljiljan, samo su neka od imena koje je narod još prije nekoliko stoljeća počeo nadijevati iđirotu, biljci azijskog porijekla, ali svjetske “slave”. Ovaj mirišljivi šaš raste u velikim skupinama kao izrazito močvarna biljka, uz tekuće i stajaće vode, u plitkim barskim i močvarnim područjima.

Ljekovitost iđirota, odnosno njegovog korjena, otkrivena je možda kad i on sam. Njegovo prisustvo u kućnim apotekama je veoma dugo i intenzivno. Odvajkada ljudi u junu, julu ili čak početkom jeseni beru i suše korijen iđirota, da bi ga kasnije isitnili i koristili kao lijek za razne bolesti.

 

   “Sveta cijev” za sve vrste slabosti

Prije mnogo godina, Aleksandar Veliki je upoznao iđirot, i to kad je stigao u Indiju. Južnoazijski narodi, međutim, poznavali su ovu biljku hiljade godine prije naše ere. Toj tvrdnji u prilog idu zapisi o staroindijskoj medicini. Stari su Kinezi, s druge strane, iđirot nazivali “produžiteljem života”, a Egipćani “svetom cijevi”.

U 16. stoljeću, preko Male Azije, iđirot se širi u Evropu. Kao ljekovitu biljku u Evropi ga je, 1560. godine, prvi koristio liječnik i botaničar Mathiolus, lični liječnik cara Maksimiliana II. Iđirot je ubrzo postao omiljen i u narodnoj medicini, jer se koristio iznutra, kod probavnih smetnji, i izvana, u obliku kupelji kod svih vrsta slabosti.

Danas se, osim u ljekovite, koristi i u razne druge svrhe. Naime, zbog prijatnog mirisa koji podsjeća na cimet, od njega se pravi skupocjeno eterično ulje koje se upotrebljava u izradi kozmetičkih preparata, parfema, ali i pasti za zube. Mjesto je našao i u kuhinji, pa nerijetko “uskače” na meni kao zamjena za muškantni oraščić.
Ljekovito djelovanje
Iđirot se od davnina koristio u slučajevima kad se uzrok oboljenja nije znao. Stanje oboljelog se popravljalo brzo nakon uzimanja šoljice čaja od korjena iđirota ili nakon nekoliko kapi tinkture. Detoksicirajuća svojstva ove biljke bila su među prvim od njenih ljekovitih svojstava koja su ljudi otkrili.
Korijen se i danas koristi, i to za liječenje bolesti kao što su upala jetre i žučne vrećice, bolesti želuca i crijeva, dišnih organa, bolesti živaca, srca, krvi i krvnih žila, ali i za liječenje bolesti kostiju kao što su reuma i artritis. Vodene bolesti i snižavanje povišene tjelesne temperature, također su na dugoj listi oboljenja koje pripravci od iđirota uspješno liječe.

Zapadna narodna medicina, pak, koristi iđirot u liječenju angine, abdominalnih bolova, bolesti metabolizma, mjehura, kože, bolova u vratu, katara želuca i crijeva, krvarenja, karcinoma, zuba, upale usta, zadaha iz usta, ali i za jačanje apetita, za jačanje i pročišćavanje krvi, za ispiranje grla, te u kozmetici.

Također, iđirot je i veliki prijatelj svih onih koji žele da se odviknu od pušenja. Naime, ako 10 – 15 komadića osušenog korjena žvačete tokom nekoliko dana, postoji velika vjerojatnoća da više nećete novac bacati na duhan, niti trovati pluća katranom.

             Čaj protiv virusnog hepatitisa
Uzeti 100 g korjena iđirota,100 g korjena steže, 75 g cvijeta nevena, 75 g cvijeta kamilice i 75 g cvijeta lipe. Dvije supene kašike predložene mješavine sipajte u termos bocu i prelijte s pola litra vrele vode. Ujutro ocijedite i pijte 4 puta dnevno, pola sata prije obroka.
Pospješivanje mokrenja

Uzeti po 25 g iđirota, metvice, zdrobljenih boba borovice i lista peršuna. Tri supene kašike te mješavine popare se s pola litra kipuće vode, zatim se to poklopi i nakon što odstoji 2 sata, procijedi se. Pije se 3 puta dnevno prije jela.

  Za poboljšanje probave

Za bolju probavu uzme se po 20 g iđirota, matičnjaka, metvice, kamilice i komorača, pa se 1 supena kašika te mješavine popari s 2 dl kipuće vode i poklopi. Kad se ohladi, pije se poslije jela.

Čaj za lupanje srca i dezinficiranje pluća

U tu se svrhu 1 supena kašika usitnjenog korjena prelije s 3 dl kipuće vode, zatim se to ostavi da odstoji 15 minuta. Procijedi se i pije 3 puta dnevno po 1 šolja, poslije jela.

      Čaj za apetit

Pomiješati po 20 g korjena iđirota, kičice (gorčice), gorke djeteline i kore od gorke naranče. Tu mješavinu staviti u 1 litru rakije prepečenice i nakon 8 dana stajanja (uz češće mućkanje), piti 3 puta na dan po 1 supenu kašiku, pola sata prije jela.

(aura.ba)

 

 

Komentari

komentara