KADA JE VAGINA DEPRESIVNA? KOJI SU SIMPTOMI DEPRA VAGINE? DA LI JE VAŠA VAGINA DEPRESIVNA?

 

Depresivna vagina je stanje koje muči sve veći broj žena. O čemu se radi, kako ove tegobe liječiti..

Seksualno prenosive bolesti, infekcije, pa čak i porođaj, sve te stvari vezane za intimno zdravlje brinu žene, ali rijetko koja uopće zna da i postoji pojam “depresivna vagina” a kamoli šta on zaista znači.

Sigurno se sjećate scene iz kultne serije “Seks i grad” kada Šarlot saznaje da pati od ovog stanja, a ispostavilo se da još mnogo žena brine ovaj problem koji je stvaran i vrlo bolan. Medicinski termin je vulvodinija, i od njega pate žene u svom dobima.

Simptomi su osjećaj peckanja iako nema znakova infekcije. Čak i najmanji dodir, bilo prilikom seksa ili samo prilikom postavljanja tampona, izaziva nevjerovatan bol, zbog čega je seks sa vulvodinijom praktično nemoguć.

„Ono što pomaže kod ovog stanja su antidepresivi, zato je i stanje dobilo naziv depresivna vagina – objašnjava dr Vanesa Makej sa Rojal koledža za ginekologe.

Vulvodinija je neobjašnjiv bol u vulvi, koži koja okružuje ulaz u vaginu. Tačan razlog je nepoznat, ali se vjeruje da je problem u nervima koji se nalaze u samoj vulvi. Najčešći simptomi su peckanje i bol na dodir. Bol je stalan, samo je nekad jačeg a nekad slabijeg intenziteta, a pogoršava se kada sjedite. Ograničen je na jedan dio vulve, ali nekada se širi ka zadnjici ili unutrašnjem dijelu butina – objašnjava dr Makej i kaže da periodi bola dolaze i odlaze neočekivano i da traju od nekoliko nedelja pa i do nekoliko mjeseci.

KAKO OLAKŠATI SEBI OVO STANJE?

Obavezno nosite samo veš koji je sav od pamuka i izbjegavajte uske stvari. Takođe, izbegavajte sve proizvode za intimnu higijenu poput vlažnih maramica, kupki za intimno područje, ali izbjegavajte i kupanje u kadi.

Ne izbjegavajte seks iako je bolan, jer tako samo pogoršavate stanje. Isprobajte nekoliko poza i vidite u kojoj se osjećate najlagodnije.

Antidepresivi su ovdje najbolja opcija, ali u svakom slučaju treba se konsultovati sa ginekologom – savjetuju doktori. (thescottishsun.co.uk)