Kada je tijelu potrebna detoksikacija: Ovi znakovi ukazuju da je organizmu potreban odmor i detoks

Ukoliko vas muči neki od ovih simptoma ili osjećate više od tri odjednom, budite sigurni da vašem tijelu neophodna detoksikacija.

1. Nesanica

Nakupljanje toksina (naročito nakupljanje estrogena) uobičajeni je uzrok nesanice. Ako imate problema sa spavanjem, to može da znači da bi trebalo da pročistite jetru jer je nesanica često povezana sa problemima sa jetrom. Napici od brokolija, karfiola i sličnog povrća pomoći će u čišćenju jetre.

2. Letargija

Ako se budite umorni i tromi, a osjećaj letargije prati vas tokom cijelog dana, svakako bi trebalo da razmislite o detoksikaciji. Ukoliko pokušate da nedostatak energije nadoknadite stimulansima kao što su kofein i taurin samo ćete pogoršati problem. Naime, nakon kratkotrajnog osjećaja veće budnosti, dolazi do naglog pada tog osjećaja, nakon čega ćete se osjećati još umornije nego prije.

3. Glavobolje

Hronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu da alarmiraju na preveliku količinu toksina u tijelu. Treba da znate da se tokom procesa detoksikacije glavobolje mogu pogoršati, ali nakon što se detoksikacija završi trebalo bi u potpunosti da nestanu ili barem da budu znatno smanjenje.

4. Problemi sa kožom

U uklanjanju toksina iz tijela našem organizmu pomaže i najveći organ, koža. Ukoliko glavni organi za uklanjanje toksina ne rade kako bi trebalo, tada u pomoć uskače koža. Da tijelo pokušava da se očisti od toksina možemo da prepoznamo po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni. Mnogi problemi s kožom ukazuju na to da organizmu treba čišćenje.

5. Žuti ili bijeli jezik

Jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u tijelu. Hrana koja u sebi sadrži toksine može da poremeti delikatnu sluz probavnog sistema što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv bijeli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se sistem za varenje bori protiv toksina.

6. Nakupljanje masnog tkiva na stomaku

Toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišemo mogu pospešiti nakupljanje masnog tkiva na stomaku. To se događa zato jer mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dospiju u abdomen i ostanu tamo. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

7. Osjećaj vrućine

Jedan od prirodnih načina na koji tijelo izbacuje toksine je znojenje. Kada je u tijelu previše toksina ono će se ‘pregrijati’ pokušavajući da ih izbaci znojenjem zbog čega konstantno možete osjećati da vam je vruće čak i onda kada je napolju hladno.