Kada je i zašto smrznuta hrana zdravija? U ČEMU JE SNAGA ZAMRZNUTIH PROIZVODA

 Zamrzavanje povrća i voća, kao i poluporizvoda – to je recept za produživanje njihovog života, a dobili smo ga od prirode. Upravo je priroda rekla čovjeku da hladnoća može biti odličan način da napravi zalihe za zimu koje će zadržati najkorisnija svojstva namirnica

Koliko je preporučljivo zamrzavanje hrane s obzirom na to da se u prodavnici sve može kupiti u bilo koje doba godine: jagode, maline, breskve, meso, riba?

Dokazano je da bilo koje voće ili povrće koje je u periodu svog sazrijevanja zamrznuto ima veći sadržaj vitamina nego uvozno ili ono gajeno u stakleniku tokom zime.

Osim toga, zamrzavanje zrelih plodova iz bašte dodatna je garancija da su uzgajani bez korišćenja velikih količina đubriva i stimulansa. Bitno je pravilno zamrznuti te namirnice.

Kako pravilno zamrzavati voće i povrće

Najvažnija stvar u zamrzavanju namirnica jeste poštovanje tehnološkog procesa. Mnogi danas kupuju zamrzivače kako bi uvijek imali pri ruci zdravo voće i povrće, domaće poluproizvode, zatim da bi sačuvali meso, ribu ili živinu bez gubitka ukusa. Kako biste pravilno zamrznuli voće i bobice, potrebno je da zapamtite da što je niža temperatura u zamrzivaču (minimum -18°), brže će se sprovesti procedura, što znači da će proizvodi zadržati maksimum korisnih supstanci i ukus. Nećemo se zadržavati na tome kako pripremiti i u čemu zamrzavati proizvode, već je važnije razumjeti šta se uopće smije zamrzavati, šta čuva, a šta gubi hranljiva svojstva.

Odlično čuvaju ukus i korisna svojstva: maline, kupine, višnje, ribizle, bundeva, mrkva, peršun, meso, knedle, sarma, riba.

Ne može da se zamrzava:

  • jaja – mogu da puknu;
  • krastavci, lubenica, svjež krompir, rotkvice, zelena salata itd.;
  • sosovi na bazi pavlake, majoneza i sl.;
  • kuhana tjestenina, mliječne supe;
  • meki sirevi.

Zamrzli smo, ali kako da odmrznemo?

Važno je napomenuti da različite namirnice zahtijevaju različite načine odmrzavanja.

– Tako za meso i ribu stručnjaci preporučuju da se odmrzavaju u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi ili pod vrućom vodom, kako to često domaćice rade. Isto to važi i za sir i maslac.

– Zamrznute knedle ne zahtjevaju odmrzavanje prije kuhanja – spuste se u ključalu posoljenu vodu i kuhaju dok ne budu gotove.

– Što se tiče bobičastog voća, mnogi ga koriste za pripremu vitaminskog koktela upravo u zamrznutom obliku. Osim toga, zamrznute bobice mogu se iskoristiti za spremnje kompota, pita, kolača itd. Ukoliko želite da se tokom zime počastite aromatičnim ribizlama ili malinama, možete ih staviti u mikrotalasnu rernu na nekoliko minuta. Neće izgubiti oblik ni korisna svojstva.

Bolje nego prije zamrzavanja!

Postoje namirnice koje nakon zamrzavanja ne samo da ne gube svoja korisna svojstva već ih povećavaju. Mnogi naučnici radili su istraživanja o tome koji su proizvodi najkorisniji nakon zamrzavanja i došli do sljedećih zaključaka:

  • Zamrznut špinat sadrži više kalcijuma nego onaj u svježem obliku. Uz to, neki preporučuju da se priprema samo na pari – u tom slučaju povećava se količina antioksidansa. Veoma je važno voditi računa i o tome da se špinat u zamrzivaču ne čuva duže od tri mjeseca, inače će mu se nekoliko puta smanjiti količina folne kiseline, zbog koje ga naše srce „voli“.
  • Borovnica, koja je nezamjenjiva za vid i srčani mišić, prilikom zamrzavanja čuva količinu flavonoida. Ukoliko se na minut stavi u mikrovalnu, njihova količina će se čak povećati! Borovnicu u zamrzivaču ne treba čuvati duže od četiri mjeseca.
  • Višnja je rekorder po korišćenju u zamrznutom obliku. U poređenju s konzerviranim plodom, količina antioksidansa u njoj nekoliko puta je veća. Ukoliko je ne iskoristite u roku od tri mjeseca, količina korisnih materija smanjiće se za četvrtinu.
  • Upoređivanjem hranljivih svojstava zamrznutog i konzerviranog kukuruza zaključeno je da je u zamrznutom količina luteina i zeoksantina (štite vid) viša za 120%. Čuvajte ga u zamrzivaču najduže šest mjeseci.
  • Grašak je lider po vremenu zadržavanja korisnih materija. U 100 g odmrznutog graška nalazi se skoro polovina dnevne norme vitamina C. Osim toga, u zamrznutom proizvodu količina antioksidansa se povećava. Bez gubitka korisnih svojstava može se čuvati do godinu dana.

Gotova jela iz zamrzivača

Odlično se čuva ukus jela kao što su: bujoni, supe od povrća, boršč, knedle, kotleti, mesne kuglice; usoljena riba; hljeb; domaći kolači; pečeni krompir, pire; sarma i punjene paprike; pečena piletina, mesni rolati i druga jela od mesa.

Niko ne spori da je svježe pripremljena hrana uvijek ukusnija od podgrijane. Ali, pripremanje hrane za jedan obrok veoma je naporno, zahtijeva mnogo vremena i snage, zato domaćice spremaju za nekoliko dana. Po ukusu se odmrznuta hrana ne razlikuje od one uzete iz frižidera sljedećeg dana i podgrijane. U današnje vrijeme zamrzavanje pripremljene hrane dozvoljava da uživate u prijatnijim i važnijim stvarima – obilazak rodbine, šetnja ili gledanje filma s voljenom osobom. Zar to isto nije zdravo?