KADA BISTE TREBALI PRESTATI DOZVOLITI DJECI DA VAS GLEDAJU GOLE?

Do kada treba dati djeci da vas gledaju gole – onoliko dugo koliko je vama to ugodno
beba-kupanje-_roditelj-_kate_dreyer-
Teme djece i golotinje gotovo uvijek podignu prašinu, bilo da se radi o nesmotrenim roditeljima koji golu djecu objavljuju na svojim profilima, roditeljima koji se goli tuširaju sa svojom djecom ili roditeljima koji nikad ne podvuku granicu oko toga kada je vrijeme da svi u kući  hodaju “pokriveni” jedni pred drugima.

U početku se većina roditelja tušira gola pred svojim bebama i djecom te puštaju da ih ona prate na wc, vire u kadu dok se kupaju  itd. No, što kada djeca prestanu biti pasivni promatrači i počinju postavljati gomilu znatiželjnih pitanja u vezi vašeg ili svog tijela? Je li tada vrijeme za “solo” tuširanje?

Svaka je obitelj drugačijaPrava je istina u stvari da nema magične dobi kada trebate striktno podvući granicu i “izbaciti” djecu van iz kupaonice jer svaka je obitelj drugačija, ima vlastite granice i vlastiti zone ugode u kojima sami odlučuj ukada je nečega dosta.

Djeca s druge strane, puno češće požele svoju privatnost u određenoj dobi, a ponekad i sama postanu stidljiva gledajući golotinju svojih roditelja, pa taj proces prirodno dođe kraju.Ako se ipak još mučite s pitanjem, donosimo vam vodič kojim može pomoć ida zaključite što bi za vas i vašu djecu bilo najugodnije:

Potražite tragoveDo 6 godine velik broj djece počne shvaćati što je to privatnost te počnu tražiti i vlastitu. Možete primijetiti da se dijete tada više ne želi kupati s mlađim bratom/sestrom, zatvara vrata kada ide u kupaonicu, pa čak i vrata svoje sobe ujutro kada se odijeva.

Dječje traženje privatnosti u stvari znači samostalnost – dijete raste, razvija se i treba svoj prostor. Tada je najbolje poštovati granice koje je dijete postavilo, jer time pokazujete da poštujete i razumijete njegove potrebe.

Razgovarajte o osobnim granicamaIako neka djeca počnu povlačiti granice privatnosti u dobi od 6 godina, dio njih to ipak ne napravi. Oni uživaju i dalje se kupati u društvu, ne smeta im što su goli pred roditeljima i braćom, niti im treba sigurnost sobe da bi se presvukli. Nerijetko su i nesvjesni roditeljske golotinje pod tušem jer im je to “normalan prizor” na kojeg uopće ne obraćaju pažnju.

Razgovarajte s djetetom o osobnim granicama u krugu obitelji. Objasnite djetetu da smo svi različiti što se tiče stidljivosti i da se ne osjeća svatko ugodno u istoj situaciji. Prođite s djetetom osnovne stvari poput pravila privatnosti i kulture – na primjer, pristojno je pokucati prije nego što se samo uđe negdje i provjeriti je li osobi s druge strane ugodno da je ometaju. Otvorenim razgovorom djecu ćete naučiti poštovati tuđu privatnost, što će ih naposljetku naučiti da postave i svoje vlastite granice i zone ugode.

Uvažite svoje vlastite potrebeAko ste osoba koja baš nije na “ti” sa nudizmom, pa čak niti pred vlastitom malom djecom, nema potrebe da se prisiljavate na nešto što je svima drugima”ok” i “posve normalno”. U stvari, svojim modelom ponašanja pokazujete djeci da ste svi drugačiji i da je u redu da je tako.

Kako djeca postaju starija, objasnite im svoje stavove i svoje potrebe- za privatnošću i vlastitim prostorom, to je uvijek bolje rješenje nego se skrivati po kući i osjećati nelagodu. Time samo možete poslati poruku da se djeca trebaju sramiti golotinje ili misliti da ima nešto loše u tome. Umjesto toga recite im:“Mama sada treba biti malo sama da se na miru istušira. Pa ćemo vidjeti što ćemo zabavno raditi kada budem gotova!”

Ključ je u ugodnostiIako nema nekog znanstvenog rješenja koje bi roditelje uputilo što je pravilno, a što ne u ovom slučaju, mnogi će se složiti da se sve u stvari svodi na osjećaj ugodnosti. Odnosno, radimo nešto onoliko dugo koliko se sami u tome osjećamo dobro. Po pitanju dječje privatnosti, roditelji bi trebali paziti i osluškivati dječje tragove i prilagođavati im se. Kada vaše dijete zatraži privatnost, to je prvi korak k učenja koliko je privatni prostor i poštovanje istoga važno.

To roditeljima može biti i prvi trag da prestanu uokolo šetati goli i puštati djecu da su skupa s njima dok se tuširaju. Kada s postavljaju granice, treba uvažiti mišljenje i osjećaje svakog člana obitelji. Na primjer, majci možda ne smeta da joj petogodišnje i sedmogodišnje dijete prave društvo pod tušem, dok ocu nije ugodno i on želi svoju privatnost. Djecu treba naučiti da poštuju roditeljsku različitost i želje, kao i roditelji njihovu.

(djecjaposla.com/aura.ba)