KAD ŽGARAVICA ZAPEČE: Učinkovito i prirodno rješenje za “vatru u grudima”

Uzroci žgaravice mogu biti razni, a mnogo je onih koji bez lijekova istu ne mogu nikako prebroditi. Ipak, bilo da je riječ o tome da ste pojeli nešto što vam baš ne odgovara ili ste pretjerali i u hrani i u piću, postoje vrlo jednostavne, prirodne, a učinkovite metode s kojima ćete se brzo riješiti pečenja, grebanja, boli i mučnine.

Naime, kako bi hrana mogla promijeniti svoju teksturu i putovati po probavnom traktu, te ogranizmu priskrbiti hranjive tvari, u metabolizmu sudjeluje želučana kiselina. Ona u osnovi ne uzrokuje nikakve probleme, jer je stijenka želuca prilagođena kiselosti spomenute tvari, no to nije slučaj i sa jednjakom.

Ako se dogodi da donji mišić jednjaka ne obavlja svoju zadaću, kiseli sadržaj iz želuca vraća se u jednjak i to je glavni razlog borbe sa žgaravicom.

Kako se riješiti žgaravice?
Prva stvar na koju se moramo usredotočiti su nezdrave navike, odnosno uzroci žgaravice, koji negativno utječu na spomenuti mišić i smanjuju njegovu snagu, odnosno učinkovitost. To znači da treba izbjegavati: često ispijanje kave, pušenje, alkohol, gazirana pića određene namirnice, kao što su rajčica, čaj od metvice, veće količine češnjaka i luka, orahe, skutu, crvenu papriku, papar, masnu i prženu hranu itd.

Svakako u prehranu treba uključiti pribiotike pomoću kojih na najjednostavniji mogući način možete svoja crijeva obogatiti dobrim bakterijama i tako se pobrinuti za savršeni omjer, zdrav mikrobiom i snažan mišić jednjaka.

Učinkovito, jednostavno, brzo i prirodno rješenje
Mlijeko je jedno od najpoznatijih rješenja kad se pojavi žgaravica, no isto može želudac potaknuti na proizvodnju veće količine želučane kiseline. To znači da postoji mogućnost da se zbog tog poteza suočite s još težim posljedicama.

SODA BIKARBONA

Za momentalno olakšanje dovoljn će biti voda i soda bikarbona,’čudesan’ antacid, koji neutralizira višak želučane kiseline, koja pobjegne prema jednjaku i uzrokuje jaku bol.

Pomiješajte polovicu čajne kašičice sode bikarbone s približno dva decilitra vode i čudesni napitak je tako pripremljen. Usprkos malo neugodnom okusu, olakšanje je zbilja momentalno.

BANANE

Vrlo sličnim učinkom poput sode bikarbone, može se pohvaliti banana.

Polovicu banane zajedno s prstohvatom cimeta dodajte pahuljicama i tako situaciju brzim postupkom stavite pod kontrolu.

ĐUMBIR

Đumbir prvenstveno ublažava upale, koje su posljedica nepravilnog djelovanja donjeg mišića jednjaka. Najjednostavnije je od korijena đumbira napraviti čaj. Oduševit će vas brzina kojom će doći do olakšanja.

 

error: Content is protected !!