Kad zamirišu jorgovani: KAKO NAPRAVITI LJEKOVITI ČAJ, SOK, SIRUP, SLATKIŠE…?

Volimo njegov miris i izgled, a da li znate da on daje odličan ukus poslasticama. Jorgovan zavisno od vrste, a ima ih 20-ak, cvjeta od sredine proljeća do ranog ljeta, tako da još možete da stignete da sakupite mirisne cvjetove i napraviti nešto zdravo i fino od njih.

Image: 376116450, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Od davnina je poznat kao vrlo ljekovita biljka, a u narodnoj medicini koriste se cvijet, list, kora i sjemenke. Na primjer, listovi pomažu kod loše probave, a cvjetovi kod nadutosti.
Osim za ublažavanje zdravstvenih tegoba, jorgovan je odličan dodatak jelima i pićima. Od njega se mogu napraviti osvježavajuća limunada, aromatizovana voda, sirup, sladoled, torta, ledene alkoholne lizalice…

Aromatizovana voda i limunada
Ako pripremate aromatizovanu vodu, jednostavno cvjetove jorgovana prelijte vodom i ostavite u frižideru preko noći. Drugi dan će voda imati ukus i miris jorgovana, a ujedno će dobro djelovati na probavni sistem. Slično se priprema i limunada, samo se u vodu doda malo soka od limuna i šećera.

Sirup od jorgovana
Sastojci: šoljica od 240 ml, 2 šoljice cvjetova, 225 g šećera, 160 ml vode, sok od limuna po ukusu

Zagrijte vodu i šećer, ne mora da prokuha, važno je da se šećer otopi. Uklonite s vatre i dodajte sok od limuna pa ostavite da se ohladi. U međuvremenu očistite jorgovan od svega što nisu sami cvjetići. Svakako uklonite zelene dijelove jer će soku dati gorak ukus, a to ne želite. Takođe, suzdržite se od pranja cvjetova pod vodom jer će tako izgubiti na ukusu.

Cvjetove stavite u flašu i prelijte ohlađenom šećernom tečnošću. Kašikom cvjetove pogurajte prema dnu flaše i pazite da su kompletno prekriveni tečnošću.

Ostavite u frižideru 24 do 48 sati uz povremeno miješanje. Na kraju ga ocijedite tako da cvjetiće malo stisnete kašikom u cjediljki, kako bi što više arome izašlo. Sirup potom ulijte u staklene flaše, zatvorite i pasterizujte, jer će tako moći duže da stoji.

Postupak pasterizacije:
Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite flaše i dopunite lonac vodom tako da bude do polovine flaša.
Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, pa vruće flaše izvadite i poslažite u kutiju koju potom dobro umotajte ćebetom (ili s više njih) – poenta je da se flaše hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizovao jer tada može dugo da stoji.

Čaj od jorgovana
Prelijte kašiku cvjetova jorgovana hladnom vodom i ostavite neka stoji dva sata. Nakon toga sve prokuhajte i čaj je gotov. Ovaj napitak dobar je za jetru.
Odličan je i čaj od kore jorgovana koja se s jorgovana skida u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Usitni se i dobro prosuši na prozračnom mjestu. Ovaj čaj se priprema tako što se u šoljicu stavi kašičica kore i voda pa to odstoji dva sata. Nakon toga se prokuha i ostavi poklopljen još sat vremena. Osim za obnavljanje jetre, ovaj čaj je odličan i za smirivanje.

Ledene lizalice s džinom
Sastojci: 3 šoljice tonika, 40 ml džina, svježi sok limete, svježi cvketovi jorgovana, količina po ukusu
Pomiješajte sve sastojke, pa ih ulijte u kalupe za sladolede na štapiću i stavite u zamrzivač. Nakon nekoliko sati vaše alkoholne ledene lizalice za odrasle su gotove.
Osim ovih napitaka, od jorgovana možete napraviti i sladoled, tortu i još mnogo zanimljivih poslastica.

error: Content is protected !!