KAD „ZAIGRA“ OKO – BAKSUZLUK, RADOST, PLAČ…

Titranje ili igranje oka u medicini je poznatije pod nazivom “miokimija”, odnosno prisilno trzanje očnog kapka, tj. grč očnog mišića. Narodna predanja kazuju da su to neki signali

Svima se bar jednom u životu dogodilo da mu zaigra oko, a tačni uzrok ne znate. To je vrlo česta i svakodnevna pojava koja zahvati ili desno ili lijevo oko. Konkretni uzroci još nisu poznati, ali smatra se da na to utiče funkcionisanje određenih nervnih područja. Titranje ili igranje oka u medicini je poznatije pod nazivom “miokimija”, odnosno prisilno trzanje očnog kapka, tj. grč očnog mišića.

Neke svakodnevne pojave mogu da utiču na titranje oka, recimo stres, umor, nedostatak sna, pretjerani unos kofeina, dugotrajno sjedenje pred računarom, nervni poremećaj, ali i nedostatak magnezijuma u organizmu koji se gubi znojenjem tokom napornog vežbanja.

Uz titranje oka kao i kad svrbi dlan, vezuju se razni mitovi i praznoverja. Na različitim područjima i u različitim kulturama, drugačije se tumače. Tako na našim područjima mnogi smatraju titranje ljevog oka baksuznim, a desno „kazuje“ da ćete se nešto obradovati. dok Kinezi sa druge strane vjeruju da je to znak dobre sreće.

KINA – Titranje u desnom oku smatra se lošim predznakom, dok je titranje u lijevom oku znak dobre sreće. Međutim, kod žena je situacija obrnuta. Takođe, kada titra u donjem lijevom kapku vjeruje se da će ta osoba plakati ili da je neko ogovara.

AFRIKA – U nekim dijelovima Afrike vjeruju da, kada gornji očni kapak titra, da je to znak susreta s nekim neočekivanim. Tamo igranje donjeg kapka znači skoro plakanje.

INDIJA – Indijci vjeruju suprotno od Kineza. Desno oko su dobre vijesti, a lijevo loša sreća.

HAVAJI – Titranje u lijevom oku Havajcima je znak dolaska