KAD ZAGOLICA MIRIS MEDENE KUHINJE: Kako napraviti džem od jagoda i meda

Potrebni sastojci: Dva kilograma jagoda, mala jabuka (greni smit), 450 g meda, dvije kašike soka od pomorandže (ili limuna).

Priprema: jagode operite, očistite i izrežite. Jabuku ogulite, očistite od sjemenki i izrežite na sitne kockice. U veliki lonac stavite jagode i sok od pomorndže. Lonac stavite na srednje jaku vatru. Pustite da provri, dodajte izrezanu jabuku. Smanjite vatru tako da se smjesa lagano krčka, pa kuhajte oko pola sata. Ostavite da se malo ohladi i tek onda dobro umješajte med i više nemojte kuhati (da se sačuvaju hranjiva svojstva meda). Sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite, pa kad se ohladi na sobnu temperaturu, stavite u frižider, gdje može da stoji do dvije nedjelje.

(aura.ba)

Komentari

komentara