Kad zadrhte ruke: Umor, stres, zavisnost od kofeina ili ozbiljna bolest

Mnogi drhtanje ruku često povezuju s Parkinsonovom bolešću, iako to ne mora da bude slučaj. Drhtavica u rukama može se pojaviti i kod zavisnika od kofeina, ali i kod alkoholičara.

S obzirom na to da tremor može biti posljedica mnogih stanja, teško je reći šta ga je tačno izazvalo. Ukoliko je ta pojava česta, svakako bi trebalo potražiti pomoć ljekara kako bi se utvrdio pravi razlog tremora. Na osnovu toga kada i kako se drhtanje ruku pojavljuje, ljekar može da zaključi o čemu je riječ.

Otkrivamo vam neke od najčešćih uzroka koji izazivaju tremor.

Esencijalni tremor

Esencijalni tremor je jedan od najčešćih poremećaja pokreta, a može se pojaviti u rukama, glavi, glasu i drugim dijelovima tijela. Najčešće se javlja kod odraslih osoba, a stanje se pogoršava s godinama. Javlja se prilikom određenih pokreta poput držanja čaše, kašike ili pisanja. Prestaje u stanju mirovanja, odnosno kad su ruke opuštene. Može biti blag ili gotovo neprimjetan ili pak toliko izražen da vas ometa kod obavljanja svakodnevnih zadataka. Ljekari nisu sasvim sigurni šta izaziva esencijalni tremor, a najčešće je nasljedan, što znači da postoji genetska komponenta čiji je uzrok zasad nepoznat. Esencijalni tremor prvo se najčešće pojavljuje u samo jednoj ruci, a potom prelazi i u drugu. Ako je blag, ne treba ništa preduzimati, ali ako je vrlo izražen, postoje određeni lijekovi koji mogu da pomognu i ublaže drhtanje ruku.

Parkinsonova bolest

Za razliku od esencijalnog tremora, drhtavica ruku prouzrokovana Parkinsonovom bolešću pojavljuje se kad su ruke u stanju mirovanja. Ova vrsta tremora najčešće se javlja u obliku ritmičkih pokreta između palca i kažiprsta. Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest u kojoj određene moždane ćelije postepeno odumiru. Iako nije sasvim jasno zašto do toga dolazi, odumiranje tih ćelija dovodi do nedostatka dopamina što uzrokuje tremor, ali i druge motoričke poremećaje kao što su tikovi s licem, loše držanje i poteškoće pri govoru. Lijek za Parkinsonovu bolest nažalost ne postoji, ali fizička aktivnost i određeni lijekovi mogu ublažiti simptome.

Stres

Svaka živa osoba ima vrlo blag, nevidljivi oblik tremora, koji nastaje zbog srčanog ritma, protoka krvi i drugih procesa koji se odvijaju unutar tijela. To se naziva fiziološkim tremorom. Ipak, pod određenim uslovima, taj tremor može da postene izraženiji, tvrde ljekari. Stres ili tjeskoba mogu da pogoršaju fiziološki tremor, baš kao i trema ili strah. U zavisnosti od situacije, ova pojava može da bude veoma neprijatna. Ipak, ako je ova vrsta tremora retka i ako ne utiče negativno na vaš život, onda ne treba da brinete. Ako zbog velike izloženosti stresu često imate problema s drhtanjem ruku, onda svakako zatražite pomoć ljekara. Razne metode relaksacije poput meditacije, joge ili slušanja umirujuće muzike, mogu da budu od velike pomoći.

Prevelik unos kofeina

Baš kao što stres može intenzivirati uobičajeni fiziološki tremor, isto tako djeluje i kofein. Ukoliko primjetite da vam se ruke tresu nakon što ste popili kafu ili neki drugi napitak s kofeinom, trebalo bi da smanjite unos kofeina.

Uzimanje određenih lijekova

Uzimanje određenih lijekova može da izazove razne nuspojave, a jedna od njih je i tremor. Na primjer, lijekovi protiv astme mogu da dovedu do podrhtavanja ruku. Ukoliko primjetite da vam ruke drhte uvijek nakon što popijete lijek, posavetujte se s ljekarom o promjeni terapije.

Umor

Još jedan uzrok izraženijem fiziološkom tremoru može da bude i premorenost. Bilo da ste umorni zbog nedostatka sna ili ste se vratili s napornog treninga, umor i napetost povezani su s podrhtavanjem ruku i ostalih dijelova tijela.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se može pojaviti tremor, a ako je ta pojava česta i ako vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, onda bi svakako trebalo da zatražite ljekarsku pomoć.