Kad se koristi glatko, a kad oštro brašno?

Iako je lišeno većeg dijela vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkoj ili oštroj formi idealno je za pečenje.

Za razvučeno tijesto bučnice, sirnice i štrudle koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, prhkih i kolača od dizanog tijesta ili pohanje.

I dok su za većinu tipova tijesta ili slastica postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje upotrijebiti glatko, a drugi oštro brašno. Ako niste sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara, piše tportal.

Oštro brašno

– kolači od dizanog tijesta

– njoki

– žličnjaci

– pohanje

– keksi

– palačinke

– prhki kolači

– biskviti

– kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)

– zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno

– kruh

– peciva

– savijače

– krafne

– tjestenina

– muffini