KAD NAM „ZAIGRA“ OKO“: TO SU UMOR I STRES, SREĆA ILI NESREĆA!

Sve zavisi od toga koje vam oko treperi; ako je desno osmjehnut će vam se sreća, a lijevo – na putu je nesreća

OKOSigurno vam se nekada dogodilo da iz čista mira jedan kapak počne da treperi odnosno “igra”. Titranje oka, medicinski poznatije ko Blefaspazam ili Miokimija je prisilno trzanje očnog kapka. Također se spominje i kao grč očnog mišića. Pojam Blefarospazam zapravo vrijedi i za bilo koje nepravilno treperenje ili prisilno trzanje očnih kapaka i nekontrolirane kontrakcije mišića oko kapaka.

Neki ljudi doživljavaju titranje u donjem dijelu oka, drugi opet u gornjem kapku. Titranje oka je vrlo česta pojava, a može se desiti desnom ili lijevom oku. Jednostavno rečeno, to je poremećaj treptanja.

Treperenje oka, tikovi i grčenje očnog kapka mogu da traju kratko, ali i nedjeljama… Njujorški ljekar dr Džoel S. Šuman za “Tech insider” objašnjava kako su uzrok treperenja oka najčešće umor i stres. Kao uzroci navode se još i naprezanje očiju, kofein, alkohol, suhe oči, nedostatak nekih hranljivih stvari…

Ono što vam je potrebno jeste više mira, dovoljno sna, više šetnje. A on preporučuje i meditaciju, polako disanje i opuštanje mišića u tijelu.

Ukoliko smatrate da je vaš problem treperenja oka veći od onog standardnog koje traje najduže dan-dva, ne trošite vrijeme na traženje rješenja na internetu već posjetite ljekara.

Za razliku od medicine, u svim svjetskim kulturama „igranje oka“ se smatra nekom posebnom porukom. Mnogi narodi u to vjeruju i danas.

Većina balkanskih naroda vjeruje da je titranje lijevog oka loša sreća, a u Kini pak misle da je to znak dobre sreće. Ako titra desno oko, prema kineskom narodnom vjerovanju to se smatra lošim predznakom. Vjeruje se da titranje u donjem lijevom kapku znači da možete očekivati da ćete zaplakati ili da vas neko ogovara.

U Indiji, ako itra desno oko – stižu dobre vijesti, a lijevo – loša sreća.

U nekim dijelovima Afrike, titranje donjeg kapka označava uskoro prolijevanja suza. Kad gornji očni kapak titra, to je znak da ćete sresti nekoga neočekivano.

Na Havajima, titranje u lijevom oku može signalizirati dolazak stranca. Osim tih uvjerenja, postoje neke druge verzije praznovjerja gdje konstantno titranje vašeg lijevog oka može značiti i propast u porodici.