Kad mobitel postane bomba: Kako ga pravilno koristiti, a da ne nastradate?

Prije nego što počnemo s objašnjavanjem, evo je kratka verzija: da, baterija u vašem uređaju je vrlo eksplozivna i ne, ne postoji pretjerano velika šansa da će ikad eksplodirati. Šta više, tehno industrija iz dana u dan nastoji proizvesti sve složenije zaštitne protokole i rešenja koja bi najrašireniju vrstu, punjive baterije učinila sigurnijom.

Litijum-jonske baterije nisu sklone jako visokim temperaturama, pa se povlači još jedno pitanje, a to je zbog čega baterije eksplodiraju u džepu, u kojem temperatura nije ni blizu tako visoka, a evo nekih od glavnih uzraka eksplozije:

– dio baterije se pregrijava zbog kratkog spoja u sistemu za punjenje;
– hemijska reakcija unutar zagrijjanog dijela stvara sopstvenu toplotu koja se širi na ostatak baterije – pojava pod imenom pregrijavanje elektrolita;
– para koju ova reakcija stvara uzrokuje bubrenje baterije i konačno – eksploziju;
– nakon eksplozije vrlo zapaljiva i vruća tečnost pali i otapa kućište telefona i sve što je u njegovoj blizini.

Uzrok ovakve vrste štete nerijetko leži u oštećenju kućišta ili unutrašnjosti baterije. Korisnici smartfona često nakon pada uređaja krenu gledati jesu li oštećeni ekran ili kućište, ali ne obraćaju pažnju na mikrofrakture koje mogu uticati na temperaturu baterije te dovesti do prekomernog zagrijavanja i eksplozije. Simptomi oštećene baterije uključuju bubrenje, deformaciju, ali često i neobjašnjivo pregrijavanje.

Iako vaš uređaj ima zaštitu koja omogućava distribuciju viška toplote baterije, vrlo je važno držati je dalje od izvora toplote koji bi je mogli pregrijati. Evo što utiče na povećanje temperature baterije:

– pokretanje vrlo zahtevnih aplikacija, najčešće videoigrica;
– korišćenje aplikacija koje puno crpe CPU;
widgeti koji neprestano rade u pozadini, dok vi koristite smartfon;
– često traženje Wi-Fi-ja u slučaju da je konekcija slaba;
– jako dugi pozivi

Kada sve navedeno radite na povišenoj temperaturi uzrokovanoj letnjim suncem ili u jako zagrijanoj prostoriji, mogli biste zažaliti zbog toga.

Evo kako ovakve stvari možete izeći:

– izvucite telefon iz navlake prije punjenja;
– držite telefon što dalje od direktnog sunca i jakog svjetla;
– ne ostavljajte ga predugo u vrućem autu;
– ne punite telefon dok je u džepu ili u torbici.

Ovo ste već vjerovatno čuli sto puta, ali nemojte nikad koristiti punjače koje ne podržava proizvođač vašeg telefona. Oni ne moraju biti zvanični proizvod, već je dovoljno da su samo licencirani.