Kad izlaziš iz kuće, pazi koja ti životinja dolazi u susret: Sresti grbavca i psa je sreća, a mačku i pauka – nesreća i bolest!

Znamenja odnosno pretskazanja su oduvijek privlačila pažnju astrologa, religioznih sljedbenika i znatiželjnika, no njihovo istinsko tumačenje nije tako lako. Zašto prelazak mačke preko ceste i prelet vrane s lijeve strane donose nesreću, je li uvijek tako i pod kojim okolnostima?

Znamenja odnosno pretskazanja su oduvijek privlačila pažnju astrologa, religioznih sljedbenika i znatiželjnika, no njihovo istinsko tumačenje nije tako lako. Zašto prelazak mačke preko ceste i prelet vrane s lijeve strane donose nesreću, je li uvijek tako i pod kojim okolnostima?

Jedno od objašnjenja nalazi se u drevnom vedskom spisu Šrimad Bhagavatamu: naša materijalna stvarnost i percepcija svijeta pomoću mirisanja, gledanja, kušanja itd. postupno se razvija iz suptilnog stanja uma u grubu stvarnost kad duša pomoću ega unese svoju svjesnost u materijalnu energiju. Zato i stoji izjava da je materijalno postojanje vrsta sna. U snu, početak noćne more prate znamenja nepovoljnih situacija.

Shvaćanje znakova iz prirode zahtijeva određenu intuiciju. Kako sve to funkcionira može se vidjeti na sljedećem primjeru. U Indiji postoji gušter koji se zove tiktik, jer ispušta takav zvuk. Ako se začuje tokom razgovora, onda se ono što je zadnje izgovoreno smatra istinom.

Jedna priča to lijepo ilustrira: dvojica mladića htjeli su iskušati đjotišija (astrologa) i dali su mu horoskop mrtvaca. U tom trenutku je gušter tiktik pao sa zida na ventilator i poginuo. Naravno, po čitavoj je sobi nastao haos. Pogledavši duboko u horoskop, astrolog je zaključio da je to horoskop mrtvaca.

Mladići se nisu dali smesti, pa su ga upitali kako je on umro. Upravo u tom trenutku, astrolog je ispred kuće primijetio čovjeka koji je uz velik napor vukao kravu za konopac kojim je bila vezana oko vrata. Astrolog je, piše astro-portal.hr, odmah shvatio ovo znamenje i rekao da se čovjek objesio (što se na kraju ispostavilo tačnim).

Postoji puno primjera o znamenjima u vezi životinja. Navodimo najpoznatija na balkanskim ovim područjima…

Pomogneš li bilo kojoj životinji u nevolji, dobročinstvo će ti se vratiti.
Kad ti crna mačka prijeđe preko puta, na putu nećeš imati sreće.
Kad ti na putu u susret dođe pas, posao ćeš s uspjehom obaviti.
Kad sretneš svinje, započeti posao donijet će ti dobitak.
Ako čuješ kukavicu da kuka, a imaš uza sebe novaca, imat ćeš ga onda i cijele godine. Ako ga nemaš uz sebe, te ga godine nećeš niti steći.
Ako gavran ili više njih prolete nad tvojom glavom i grakću, čuvaj se nesreće.
Glas sove nagovještava bolest. Ako je sjela na tvoju kuću, neko će iz kuće biti bolestan.
Tamo gdje sove pjevaju, zakopano je blago. Ako ga želiš iskopati, za vrijeme kopanja ne smiješ govoriti.
Kad vidiš rodu da mirno sjedi ili stoji na krovu tvoje kuće, u kuću će ti se useliti mir i sreća.
Kad čuješ rodu da klepeće, imat ćeš štete u kući.
Sjenica čuva kuću od groma i vatre, ako se na nju naseli.
Kad pomogneš kukcu, koji se izvrnuo na leđa, “sedam si svojih grijeha sapao”.
Onaj na koga padne gusjenica bit će ljut na svoje bližnje.
Ako sretneš riđeg konja, još tog dana vidjet ćeš dragu osobu. Ako sretneš bijelog konja, izdat ćeš novac.
Pauka vidjeti ujutro, znači nesreća i brige. Vidjeti ga o podne, znači da će se sve lako riješiti, a vidjeti ga navečer je sreća.
Kad pauk na tebe padne iz zraka, dobit ćeš radosne vijesti.
Miševi koji žive u rudnicima i tunelima ne smiju se ubijati. Svojim bijegom nagovještavaju nesreću.
Kada pijetao kukuriče pred kućnim vratima, doći će gosti.
Kada pas čuvar u noći zavija, smrt obilazi kuću.
Kada lastavica savije gnijezdo pod krovom kuće, u taj dom ući će mir.