Juha od buče: Najlakši recept za omiljeno jesensko jelo

Jesen je godišnje doba koje nam nudi brojne ukusne namirnice, a jedna je od njih i buča. Iskoristite njihovu sezonu i napravite krepku juhu koja voli sve začine.

SASTOJCI ZA JUHU OD BUČE:

– 50 dag buče po želji
– 1 velika kašika maslaca
– 1,5 litra temeljca (mesnog ili povrtnog)
– 1 srednji luk
– 1 dl slatkog vrhnja
– začini (sol, papar, muškatni oraščić, čili…)

PRIPREMA JUHE OD BUČE:

1. Nasitno nasjeckajte luk, a buču na manje komade.

2. Rastopite maslac u posudi za kuhanje i ubacite luk. Pirjajte ga od 5 do 8 minuta, tj. dok ne poprimi lijepu žutu boju i omekša. Redovito promiješajte kako ne bi zagorio.

3. Dodaje buču, začinite sa solju i paprom, a po želji naribajte malo muškatnog oraščića ili pak dodajte malo čilija i drugog začina po vlastitom ukusu. Pirjajte 2-3 minute.

4. Sve zalijte temeljcem i kuhajte dok buča ne omekša. Kada je mekana, dodajte slatko vrhnje, pustite da prokuha jednu minutu i maknite s vatre.

5. Juhu ubacite u blender i smiksajte ili za to iskoristite štapni mikser. Ako nemate ni blender ni štapni mikser, iskoristite običnu gnječilicu za krumpir. Juha izgledom možda i neće biti savršeno kompaktna, ali neće nimalo izgubiti na okusu. Dapače, mnogima prija kada se pod zubima osjete komadići buče.

SAVJET:

– prilikom serviranja juhu od hranjive buče možete posipati komadićima preprženog kruha, pržene slanine, bučinim košticama ili bučinim uljem

– ako želite malo “pojačati” juhu, na luk uz buču dodajte i dva krumpira srednje veličine narezana na kockice te jelo završite prema uputama (ezadar.hr)

Komentari

komentara