Josip Barišić iz Gradiške: „Brojanice“ između dva Božića nikada nisu izdale, Sava će se izliti kao 2014-te!

Ja tačno znam u sat kada će promjena vremena i tako prilagođavam svoje poslove, ali uz pomoć dana između dva Božića veoma uspješno prognoziram i vrijeme za cijelu godinu. Već sada prognoziram da će prvih četiri – pet mjeseci proći sa sasvim malo padavina. I ljeto će biti sušno, a obilne padavine dolaze u septembru – kaže Barišić.

Josip Barišić

Josip Barišić, osma generacija Barišića koji su u Bok Jankovac, selo na desnoj savskoj obali, došli prije tri vijeka sa Brača, uspješno prenosi mnoge vještine i običaje sa koljena na koljeno. Ovaj svestrani majstor tvrdi da u dušu poznaje 25 zanata. Od kada je u zasluženoj penziji sve više se bavi neobičnim poslovima. Počeo je uzgajati batat, kukuruz sije mjesec dana ranije od svih, kako bi prvi na pijacu pripremio pečenjke, posadio je viseći paradajz ali obrnuto, da raste ka zemlji. Tokom ovih međubožićnih dana vodi brigu o brojanici.

„Moji preci su predviđali vrijeme bolje od današnjih meteorologa. Ja tačno znam u sat kada će promjena vremena i tako prilagođavam svoje poslove, ali uz pomoć dana između dva Božića veoma uspješno prognoziram i vrijeme za cijelu godinu. Već sada prognoziram da će prvih četiri – pet mjeseci proći sa sasvim malo padavina. I ljeto će biti sušno, a obilne padavine dolaze u septembru – kaže za portal „aura.ba“ Barišić.

Ovog svestranog majstora, koga niko ne zove po imenu Josip, već po nadimcima Mišo ili Lukin, tvrdi da će ova godina biti slična prošloj, a da će se Sava izliti kao 2014.

„Te godine sam paprike brao iz čamca. Bile su pola metra dole pod vodom.Kukuruz nismo ni brali jer je klip bio potopljen i počeo trunuti.Zato ću i ove godine kukuruz sijati u martu, dok moje komšije siju u aprilu i maju. Dok njihov kukuruz nikne mj je već visok pola metra, kaže Josip.

Zanimljiva je Barišićeva teorija o paradajzu koga je posadio naopako. Odlučio se, kako kaže, na radikalne životne promjene, a to mu je bio eksperiment. I uspio je. Kaže da je iz svega izvukao pouku.

„Radio sam pun radni vijek u jednoj sofisticiranoj fabrici. Bio sam uvijek ili predradnik ili poslovođa. I dobijam penziju od 380 maraka.Radio sam ispravno a otišao u neispravnu penziju. A tajkuni su čitav život radili neispravno. Pokupovali su naše fabrike i banke za jednu marku ili euro. I danas žive kao grofovi. Zato sam se odlučio da počnem raditi pogrešno, možda urodi plodom, kaže Josip Barišić.

I na kraju ove storije o svestranom Miši, koji se pokazao i odličnim meteorologom pitali smo ga koji su to zanati koje zna raditi. Šeretski je nabrajao i demantovao nas da neće nabrajati ni polovinu od rečenih.

Josip Barišić

„Odličan sam bravar, varilac,ratar, povrtlar, stočar, pravim sušare i mlinove za kukuruz, mješaonice za stočnu hranu, ženama mašine za sječenje kolača… Napravio sam na desetine sječki za meso, specijalista sam za uvođenje vode plastičnim cijevima, poznajem struju.Pletem ribarske mreže, lovim ribu, vozim čamac, virtuoz sam sa motorkom, odličan sam stolar, pravim razne alatke i priključke za traktore, oštrim noževe mesarima, a posljednja specijalizacija je zubarska. Uspješno sam izbrusio nekoliko zubnih proteza ženama da ih ne žuljaju. I donjih i gornjih. Ima tu još zanata, ali i ovo je dovoljno, kaže za „aura ba“ Josip Barišić, veliki šeret i majstor iz Bok Jankovca kod Bosanske Gradiške. (aura.ba/B. Grgić)