Još samo da pronađu Boga: BRITANSKI NAUČNICI PRONAŠLI VRATA PAKLA! POGLEDAJTE…

Prolaz za pakao je izgleda pronađen i on se nalazi u Engleskoj, u okrugu Notingam. U praistorijskoj pećini Kresvel kregs pronađeno je na stotine zaštitnih “tragova koje su napravile vještice”.
Doskoro su stručnjaci mislili da su te škrabotine u pećini najobičniji grafiti, a zapravo su, dodaje se, djelo meštana koji su vjerovali da se u toj pećini nalazi prolaz u podzemni svijet.

Te “škrabotine” su, objašnjavaju naučnici, očigledan pokušaj da se đavoli, vještice i drugi zli stanari podzemnog svijeta spriječe da dođu u svijet živih, prenosi Independent.

“Te oznake su ili služile da zadrže nešto unutra ili napolju”, rekao je Pol Bejker, direktor muzeja Kresvel krags.

“Mislim da je u nekom periodu ova rupa bila okrivljena ili povezana sa nizom događaja, poput raznih bolesti ili propadanja usjeva, do tačke u kojoj su se nadali da će ih oznake zaštititi”, dodao je Bejker.

Ovakvi riitualni simboli nisu neuobičajeni u Britaniji. Većina ih je pronađena na ulazima, uključujući i pragove, prozore u crkvama. Čak 57 ih je nađeno u pećini u Somersetu.

“Očigledno je da su smatrali da je sve što je unutra bilo toliko moćno da su morali da se vraćaju i pišu još oznaka”, rekao je Bejker za Dejli telegraf.

Među mnogim oznakama mogu da se razaznaju dva ukrštena slova “V”. Kako objašnjavaju naučnici, to znači “nevinost djevica”, molitvu Mariji za pomoć od zlih duhova.

Kada su i drugi stručnjaci došli do ove pećine kako bi analizirali simbole, pronašli su još stotine oznaka na zidovima, plafonima i pukotinama, uključujući dijagonalne linije, kutije i lavirinte za koje se vjerovalo da su sposobne da uhvate demone.

“Bilo je to kao nešto iz filma ‘Isijavanje'”, rekao je Bejker.

Iako je nejasno od kada svi natpisi potiču, smatra se da datiraju od 14. do 18. vijeka.

“Ljudi su možda mislili da je velika rupa neka vrsta vrata u podzemni svijet čak i demonskog zatvora, ali su svakako bili zabrinuti zbog toga šta bi moglo odatle da izađe”, rekao je Džon Čarlsvort, turistički vodič. Kaže i da se po njima može vidjeti šta je plašilo ljude koji su u to vrijeme živjeli.

“Ove oznake su vrsta narodne magije, a rupa u zemlji možda je predstavljala neku vrstu Pandorine kutije. Tragovi vještica su vidljivi i danas, a biti prisutan u vrijeme njihovog otkrivanja je zaista značajno za mene i nešto što nikad neću zaboraviti”, dodao je Čarlsvort.