Još jedna smrt na točkovima: POGINUO ŠABAN ŠAULIĆ

Jedna od najvećih zvijezda svi vemena na Balkanu poginuo je u 68-oj godini života. Smrt ga je zadesila u snu, po povratku s nastupa
Kralj narodne muzike Šaban Šaulić nastradao je jutros u teškoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj. Vijest je potvrđena, iako još uvijek nema detalja.

Zna se da se nesreća dogodila u njemačkom gradu Bilefeldu, u sjeverozapadnom dijelu Njemačke. Zvijezda narodne muzike u kolima je bio sa vozačem i kumom, a nesreća se dogodila u okolini Bilefelda u kojem je pjevao. Bilo je to jutros oko 06:50 sati u mjestu Verl na autoputu A2. Autobomil u kojem se Šaban nalazio išao je u pravcu Dortmunda.

Lokalni “nw.de”, javio je jutros kako je na autoputu A2, pijani vozač Mazde 6 udario vozilo Seat Ibiza u kojem se nalazio i Šaban. “Nw.de” navodi kako je od siline udara stražni dio Seata bukvalno polomio zadnja sjedišta vozila.

Sa Šabanom je nastupala i Tea Tairović, sa kojom folker ima duet. Šaban Šaulić je potom hitno prebačen u bolnicu, gdje je preminuo.

Šaban Šaulić je jedan od najpopularnijih pjevača narodne i folk muzike zbog čega ga publika smatra kraljem ovog žanra. Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Veliki dio djetinjstva je proveo u Bijeljini odakle je njegova majka, Ilduza Demirović, od koje je naslijedio glas. Odatle su kasnije preselili u Šabac.

Rani život Šaban i njegova starija sestra su živjeli veoma skromno jer roditelji nisu imali stalne prihode. Otac je prodavao lutriju, a majka igračke. Pjevača je pazila sestra čija je obaveza bila i da vodi računa o domaćinstvu. Pored muzike, Šaban je bio veoma talentovan za sport. Trenirao je fudbal u Poletu i Mačvi, a imao je poziv da pređe u bugarski klub Levski. Trenirao je i boks pa je bio siguran da će postati fudbaler ili bokser.

Međutim, stric Alija je smatrao da više novca može da zaradi kao muzičar. Jednom ga je pozvao da pjeva u kafani u kojoj se provodio sa društvom. Pošto ga je Šaban smatrao velikim autoritetom, nije se usudio da ga odbije. Otpjevao je Safetovu pjesmu „Jablani se povijaju“ i napunio kafanu. Nastavio je tu da pjeva i da dolazi sa drugovima na koktele.

U kafani gdje je redovno pjevao ga je čuo Veroljub Jovanović, prva violina u orkestru Budimira-Buce Jovanovića. Odveo ga je kod poznatog harmonikaša i kompozitora koji je prepoznao Šabanov talenat i počeo je da ga uči pjevanju. 1969. godine Buca mu je uradio prvu pjesmu „Dajte mi utjehu“ koja je vrlo brzo postala veliki hit.

Za PGP RTS je izdao prvu singlicu sa još tri pjesme: „Zasviraj mi, Cigo, tužnu pjesmu“, „Ne plači, srce“ i „U kafani ja usamljen“.

Zanimljivo je da su ga muzički stručnjaci tada smatrali šund pjevačem, pa su sve njegove ploče bie oporezovane. Jednom prilikom sarajevski novinar Enver Šadinlija ga ja nejavio ovako: “Čovjek sa 4 Š: Šaban Šaulić, Šabac, šund…!

Sa 18 godina se Šaban preselio u Beograd što mu je, kao djetetu iz provincije, teško palo. Ljudi su čuli za njega, ali niko nije znao kako izgleda. Bio je stidljiv i povučen, a djevojkama se rijetko udvarao.

1970. godine je objavio dvije singlice, prvu sa pjesmama: „Pitaju me zašto tugujem“ i „Nek’ sutra dođe kraj“ sa kojom je nastupao na Ilidži, i drugu sa pjesmama: „Zbog nevjerstva jedne žene“, „Tvoj mio glas“, „Nikad joj oprostiti neću“ i „Nema je,

Duga je niska Šabanovih hitova u blistavoj karijeri dugoj pet decenija. Svakako najveći su “Bio sam pijanac”, “Dva galeba bela”, Uvenuće narcis besli”, “Žal”… (aura.ba/E.M.)

Pogledajte Šabanovu foto galeriju: