Jorgovan – ljekovita biljka čarobnog mirisa

Jedan od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova, jorgovan u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva. Mnogi vjeruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lijepih cvjetova, koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan. Nijedna naučna analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv – ljekovitost njegovih dijelova.

Domovina jorgovana Balkanski je poluotok .Za liječenje se koriste cvijet, list, kora i ljuska sjemenke. Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca, te za liječenje navale krvi u jetru, što je bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Za liječenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za liječenje, to jest odstranjivanje glista iz crijeva.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena rabi se za liječenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice, praćeno drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi

Koriste se za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre, tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba dišnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi

Koriste se za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuhamo dok voda ne pocrni pa se infuz rabi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće, naročito u njezi lica (cvjetove kuhamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema kao što su zatvor ili nadutost te tegoba dišnih organa (kašalj, bronhitis), neuralgije, tegobe očiju (glaukom – oblog za oči) itd.

Inače, ulje cvjetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume, kao i neuralgije živaca.

U aromaterapiji se rabi za emocionalnu i duhovnu ravnotežu, te za jačanje senzualnosti i liječenje potištenosti.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!