Jogurt za ljepši ten!

Konzumiranjem jogurta, u organizam unosimo bioaktivne tvari, posebno probiotike koje mnogi stručnjaci danas svrstavaju u kategoriju lijekova. Da je jogurt dobar ne samo za zdravlje, već i kao sastojak dekorativne kozmetike, pokazuju slijedeći recepti

Protiv pjega

Potrebno je 30 grama crne rotkve i 200 grama jogurta. Priprema: svježu rotkvu izrendajte i pomiješajte sa jogurtom. To je već gotov lijek protiv pjega. Upotreba: stavite dobijenu masu na komadić gaze i time prekrijte dio lica na kome su pjege. Držite oko pola sata, zatim lice operite toplom vodom i sapunom. To činite jednom sedmično, bar mjesec dana. Postupak ponovite prema potrebi.

Masna koža

Ako mučite muku sa masnom kožom, pomiješajte jogurt sa breskvom u identičnom omjeru. Ovo je idealan recept za liječenje masne kože. Masku stavljati poslije tuširanja jer je tada i koža lica naparena, ili naveče pred spavanje. Nakon deset do petnaest minuta lice isprati mlakom vodom.

Svježina lica

Mlijeko ili jogurt pomiješano sa bilo kojim voćnim sokom kiselog ukusa djeluje veoma povoljno na masnu kožu, dajući joj istovremeno svjež izgled. Ovakve smjese takođe čiste površinski sloj lica i sasušuju bubuljice.

Za baršunast ten

Jogurt pomiješan sa morskom solju dobro je sredstvo za liječenje prekomjerne masnoće lica, i za postizanje baršunasto svilenkastog tena. Morsku so je potrebno ostaviti u jogurtu sve dok se ne istopi, a onda je komadićem gaze utapkati na lice. Ostaje na licu desetak minuta, ispere se toplom vodom, ili još bolje kamilicom.

(aura.ba)