Jezivo upozorenje Eskima: Zemlja se pomakla!

Ako se osvrnemo na ono što se događalo u svijetu u proteklih nekoliko godina, očigledno je kako se broj prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda povećao. Neki za to krive globalno zatopljenje, čovječanstvo i naš način života, dok su drugi uvjereni kako je sve to samo dio prirodnih ciklusa prirode.

U ljeto je, u julu 2017., masivni ledenjak od nekoliko triliona tona, četiri puta veći od Londona, odlomljen i odplutao od Antarktike. Pod imenom A68, monstruozni ledeni brijem koji mjeri 5800 kvadratnih kilometara odlomio se od Larsen C ledenog pokrova.

Prema izvještajima, to je jedan od najvećih ledenjaka ikad odlomljenih od Antarktike čiji je volumen dvostruko veći od jezera Erie, pokazalo je MIDAS izvještaj, prenosi Express.hr. Prema brojnim stručnjacima, to ne samo da je zabrinjavajuće – to je alarmantno. Izvještaji pokazuju kako globalno zatopljenje nije nikad bilo tako opasno kao danas, a prema američkim izvještajima u dijelovima te zemlje prosječna je temperatura narasla i do 5 stepeni.

Međutim, masivni ledenjak koji se nedavno odlomio je tek početak, upozoravaju stručnjaci, a prema nekima od njih, našem planetu u dogledno vrijeme prijeti, jer ljudi uzrokuju biološko istrebljenje divljih životinja.

Prema eksimskim starješinama, koji su tradicionalno izvrsni vremenski prognostičari jer žive u skladu s prirodom, izučavajući poprilično jednostavne, no često zanemarene signale, problem nije samo u globalnom zatopljenju. Naime, ti domoroci u arktičkim regijama Kanade, SAD-a i Greenlanda kažu kako klima nije krivac za sve, već se po njima, jednostavno rečeno “Zemlja pomakla”. To su jezivo upozorenje uputili NASA-i i cijeloj globalnoj naučnoj zajednici, govoreći kako je naša “planeta stenjala, a nebo se promijenilo”.