Jezive misterije o ukletom zamku britanske kraljice: TAJNE ODAJE, DEFORMISANE DJEČIJE KOSTI, INCESTI I KARTANJE S ĐAVOLOM

Prvo što zaintrigira u vezi sa ovim zamkom jeste činjenica da sa spoljašnje strane ima dva prozora više nego što može da se izbroji iznutra, što znači da postoji tajna odaja. O toj odaji ćemo u nastavku teksta.

Na stranu sve one naše uspomene iz djetinjstva kada smo svi pomalo sanjali o životu na dvoru, kada smo svi bili prinčevi i princeze iz bajki, neki od nas hrabri vitezovi, na stranu svi srećni krajevi i prekrasna maštanja, ovo nije priča o tome.

Osim bajkovitih scena u kojima je sve prepuno zlata, dragulja, prekrasnih haljina, i gdje se čak i uz poneku vješticu ipak sve dobro završi, često čujemo i priče o ukletim zamcima koje opsjedaju duhovi i ostala mistična bića.

Jedan takav “strašni” dvorac nalazi se na sjeveroistoku Škotske u dolini Stratmor – dvorac Glamiš. Sama građevina datira iz 17. vijeka, iako su pojedini dijelovi nastali mnogo ranije.
Još 1372. godine je kralj Robert II dao pravo na oblast Glamiš porodici Lajon. Lajoni su do tada bili poznati kao grofovi od Stratmora, zatim su tri vijeka kasnije postali škotski grofovi, a 1937. i grofovi Ujedinjenog Kraljevstva (kada je Elizabeta Bous Lajon postala kraljica Engleske).

Smatra se da su upravo uz Glamiš vezane kojekakve užasne priče o čudovištu iz dvorca, ali i nekim drugim tajnama koje još nisu otkrivene. Dvorac je takođe poznat i po tome što se radnja Šekspirovog “Makbeta” odvija u njemu.

Prvo što će turiste i ostale posjetioce da zaintrigira jeste činjenica da dvorac sa spoljašnje strane ima dva prozora više nego što se može da se izbroji iznutra.
Razlog tome je što unutar dvorca postoji tajna odaja koja je zazidana i do koje ne može da se dođe. A budući da je odaja tajna, upravo je to čini zanimljivom i pogodnom za kojekakve priče i moguće gadosti koje su se u njoj odvijale.
Tajna odaja zbog incesta
Prva priča u vezi tajne prostorije govori ovako. U sobi je zatvoreno dijete rođeno sa deformitetima koje je bilo rezultat mnogobrojnih “ukrštanja” unutar porodice (mnoge plemićke i kraljevske porodice bilježe česte slučajeve genetskih oboljenja nastalih upravo kao posljedica rodbinskih veza).

Međutim, smatra se da to dijete nije “velika” tajna koju krije dvorac. Postoji dokazana tvrdnja da dvorac krije jednu drugu veliku tajnu koju i dan danas čuvaju preostali, isključivo muški članovi porodice Glamiš, i da je ta tajna toliko strašna da nikada neće biti otkrivena, a tradicionalno je muškarci saznaju kada postanu punoljetni.

Druga priča je o porodici Ogilvi koja je davne 1486. godine zamolila porodicu Glamiš za zaštitu od njihovih neprijatelja, porodice Lindzej. Porodica Glamiš je “velikodušno” prihvatila porodicu Ogilvi i pružila im utočište ni manje ni više nego u tajanstvenoj odaji, gdje su ih mjesec dana držali zatvorene bez hrane i vode.

Priča govori da su nakon mjesec dana otvorili tajnu prostoriju i unutra pronašli jedinog preostalog živog člana porodice. Preživio je tako što je pojeo ostale članove.
Duh koji trči
Oko 150 godina kasnije, ova “uzorna” grofovska porodica je iz zabave skinula crnog roba i krenuli su u lov za njim s lovačkim psima. Taj rob je kasnije nazvan “Jack the Runner” (Džek Trkač) i viđen je kao duh koji trči dvorcem i vrišti. Naime, tog istog roba su psi rastrgli pred očima “uvaženih dama” koje su uživale u tom užasnom prizoru.

Dvorac opsjedaju još neki duhovi, kao što su Lejdi Glamiš koja je spaljena kao vještica na obližnjem brežuljku, i jedna sluškinja koja je uspjela da uđe u tajnu odaju, ali je užasnuta viđenim prizorom pokušala da pobjegne, ali su je radnici uhvatili i iščupali joj jezik gvozdenim kliještima kako bi tajna ostala sačuvana.

Kartanje s đavolom
Kada je ovaj dvorac u pitanju spominje se još i kartanje Erla Birdija sa đavolom prilikom čega je izgubio dušu.

Mnogi očevici tvrde da i danas duhovi opsjedaju dvorac i da se mnoge stvari same od sebe pomjeraju, vrata ogromna se sama otvaraju, klavir sam svira, svjetla se sama pale i gase, a pojedini čak i viđaju duhove.

Mnogi tvrde da se vidjeli dijete kako se igra u hodnicima zamka. U glavnom salonu mnogi svedoče da su vidjeli ženu u veleljepnoj haljini, a pojedini tvrde i zaklinju se da u jednoj sobi na trećem spratu vide srednjovjekovnog muškarca u plavom odijelu.

No, bez obzira na sve ove užasavajuće priče, dvorac Glamiš je danas otvoren za javnost i u njemu se nalazi bogata zbirka oružja, namještaja, slika i tapiserija koje vrijedi vidjeti.
A ukoliko ste pustolovnog duha, možete da se uputite u potragu za tajnom odajom i da otkrijete kakva se to strašna tajna krije iza nevidljivih vrata. (aura/Zoran Petrović)