Jeziva lista karakteristika: Izbjegavajte ove stvari ako želite da vas smatraju normalnom osobom

U životu postoje određene stvari koje su same po sebi jezive, poput praznih ljuljaški koje se pomjeraju na igralištu i klovnova (barem za neke). Međutim, da li postoje određene univerzalne karakteristike koje nas bez greške čine jezivim u očima drugih?

Tim psihologa je odlučio da proba da otkrije odgovor na ovo pitanje. Oni su objavili prvo „naučno istraživanje na temu jezivosti“ i otkrili nam neke prilično iznenađujuće karakteriste koje nas čine jezivima drugim ljudima. Do rezultata su došli nakon što su pitali 1.342 osobe da otkriju šta bi im bilo jezivo kada bi im prijatelj ispričao nešto o osobi koju je tek upoznao.

Učesnici su potom ocjenjivali te karakteristike, kao i određena ponašanja, profesije i hobije, na skali jezivosti koja se kretala od „čini se kao kul osoba“ do „odmah bježi od tog psihopate“. U slučaju da želite da budemo malo stručniji – na skali od 1 do 5. Sve u svemu, muškarci su jeziviji od djevojaka, a ništa bolje ne prolaze ni osobe koje se smiju u čudnim trenucima. Ipak, generalno su nam jezive stvari koje ljude čine nepredvidivim. Ovo ide u prilog tezi da je osjećaj jeze evoluirao kako bi nas štitio od mogućih opasnosti. Dakle, ovo su definitivno stvari koje treba da izbjegavate ukoliko pretendujete da izgledate kao normalna osoba:

– Muško ste (ovo je definitivno jako teško za promijeniti, ili izbjeći)

– Posmatrate nekoga prije nego što krenete da komunicirate

– Dodirujete ljude više nego što bi trebalo tokom komunikacije

– Stalno usmjeravate svaki razgovor ka seksu

– Želite da se slikate sa osobom koju ste tek upoznali

– Imate jako bijelu kožu (i ovdje možete da uradite jako malo toga kako biste promijenili stvari)

– Konstantno ližete usne

– Smijete se u neočekivanim situacijama

– Nosite prljavu odjeću

– Radite kao klovn

– Kosa vam izgleda neugledno i prljavo

– Sakupljate lutke

– Sakupljate insekte

– Sakupljate reptile (čini se da bilo kakav vid kolekcionarstva može da prestravi ljude)

– Vlasnik ste seks šopa

– Imate specifičan osmijeh

– Stojite isuviše blizu ljudima

U slučaju da posjedujete jednu od ovih karakteristika, stvari nisu tako loše, ali ako ih imate više – možda je došlo vrijeme da preispitate određene životne izbore. Nismo to mi rekli, već naučnici.