Jeziva iskustva vozača mjesecima nakon katastrofalnog zemljotresa 2011. godine: Japanski taksisti prevozili duhove?

Juka Kudo je rekla kako su njena pitanja kod nekih vozača izazvala bijes, iako je većina njih pristala da govori o ovome fenomenu. Taksisti su priznali da su zaista vjerovali da se radi o stvarnim mušterijama jer je svaki od njih prije polaska uključio taksimetar

Razorni zemljotres i cunami koji je u martu 2011. godine pogodio Japan iza sebe je ostavio preko petnaest hiljada mrtvih i ukupnu štetu od 360 milijardi dolara. Međutim, u godinama koje su uslijedile počele su se dešavati neke veoma čudne i jezive stvari.

Naime, sve je veći broj taksista koji su počeli prijavljivati da ih zaustavljaju mušterije-duhovi. Dvadesetdvogodišnja studentica sociologije Juka Kudo, za potrebe svog diplomskog rada intervjuisala je preko stotinu taksista u priobalnom gradu Ishinomaki, a sedmorica njih su priznali da su imali „strašno natprirodno iskustvo“, jer su u vozilo primili putnike koji su zapravo bili samo utvare.

„Jesam li mrtva?“

Jedan od muškaraca ispričao je studentici kako mu je nekoliko mjeseci nakon katastrofe u blizini Ishinomaki stanice u auto ušla žena koja je na prvi pogled izgledala sasvim normalno i bezazleno.

Nakon što se smjestila na zadnje sjedište, žena je taksistu zamolila da je odvede u distrikt Minamihama, što je vozača ostavilo u čudu, jer je to područje u potpunosti sravnjeno sa zemljom uslijed katastrofe.

Ipak, vozač je nastavio vožnju prema odredištu, a u jednom trenu žena se vozaču  obratila sa riječima: „Jesam li mrtva?“. Šokirani vozač se okrenuo kako bi osmotrio ženu, ali na zadnjem sjedištu nije bilo nikoga.

 Prikaza u retrovizoru

Još jedan sličan incident opisuje iskustvo taksiste koji je imao bliski susret sa duhom dvadesetogodišnjeg mladića. Naizgled sasvim normalna mušterija zamolila je vozača da ga odvede u mjesto Hiyoriyama, planinu u blizini Ishinomakija.

Prema riječima taksiste, mladić nije dao precizno objašnjenje već bi pokazivao prstom prema željenom odredištu svaki put kada bi ga vozač pogledao u retrovizoru.

Međutim, kao i kod prethodnog slučaja, taksista je ostao bez bakšiša jer je putnik jednostavno „ispario“ sa zadnjeg sjedište prije nego što su stigli na odredište.

Juka Kudo je rekla kako su njena pitanja kod nekih vozača izazvala bijes, iako je većina njih pristala da govori o ovome fenomenu. Taksisti su priznali da su zaista vjerovali da se radi o stvarnim mušterijama jer je svaki od njih prije polaska uključio taksimetar, kao i da su neki od duhova bili veoma pričljivi.

 Besplatna vožnja za duhove

Studentkinja Kudo dodaje i činjenicu da je svi vozači koji su pristali na intervju imali suster sa duhovima koji su bili veoma mladi.

– Mladi ljudi osjećaju veliku tugu i bijes prilikom smrti jer ih je čekao čitav život i iznenadasu odvojeni od svojih bližnji. Mislim da su ulaskom u taksije željeli na neki način da ublaže svoje razočarenje, te da su ih koristili kao neku vrstu medija. – rekla je Juka Kudo.

Svi taksisti su rekli da nisu osjećali strah tokom vožnje sa duhovima, kao i da ni jedan od njih nije pokušao da ih napadne ili povrijedi.

  • S obzirom na tragediju koja se ovdje desila, duhovi uopšte nisu neuobičajena pojava. Ukoliko se ponovo sretne sa duhom, rado ću ga primiti u taksi i odvesti gdje god želi – rekao je jedan od vozača.