Jeziv sučaj porodice McDonald: GUSKA S CRNOM GLAVOM BILA JE VJEŠTICA

 Svakim danom situacija je postajala sve gora i opasnija. Stoka i domaće životinje počele su umirati, a porodični pas je pobjegao nakon što ga je na oči porodice, napala neka nevidljiva sila. Na tijelu su mu se počele pojavljivati neobjašnjive rane. Jadni pas je pobjegao u šumu i nikada ga više nisu vidjeli. Predmeti po kući su počeli bjesomučno letjeti, ciljajući najmlađe članove porodice McDonald. 

Wallaceburg u Ontariju danas je uspavani i mirni gradić najpoznatiji po svojim prostranim okolnim brdima. Međutim nije uvijek bilo tako. Wallaceburg se nekada davno nazivao Baldoon. Bila je to divlja zemlja gdje su hrabri ljudi dolazili u potrazi za boljim životom.  Prvi doseljenici na ovu netaknutu zemlju su kročili 1804. godine, rizikujući sve kako bi obezbijedili egzistenciju duž rijeke Snye.

Farmer John McDonald je zajedno sa svojom porodicom 1829. godine napustio Škotsku i došao u Baldoon u nadi da će upravo na ovom divljem mjestu pronaći sigurnost i prosperitet. Porodica McDonald nije pronašla ništa od toga. Njihovi doživljaji će se pretvoriti u jednu od najvećih paranormalnih priča u istoriji Kanade, a njihov san o boljem životu se pretvorio u noćnu moru.

 Nevidljiva sila

Čim su se McDonaldovi uselili u svoju dvospratnu kuću, u posjetu im je počela dolaziti ekscentrična porodica koja je živjela u blizini. Jeziva starica, njeno dvoje sinova i kćerka, u više navrata su im dolazili na prag govoreći kako žele da kupe njihovu tek izgrađenu kuću. McDonaldovi su odbili, a njihov odgovor bio je okidač za val paranormalnih aktivnosti na njihovom imanju.

Počelo je bezazleno…. najprije s neobičnom bukom u kući , predmetima koji su neobjašnjivo mijenjali svoja uobičajena mjesta, zvukovima teških koraka i slično. Zatim su se stvari pogoršale. Noću se čulo vrištanje, plač, a sa polica su letjeli predmeti koji su se razbijali o zidove. Nevidljive ruke bi ukućane gađale kamenjem ili olovnim mecima. Kamenje je iz dvorišta ulijetalo u kuću razbijajući prozore, a oko kuće su iz neobjašnjivih razloga počeli izbijati požari.

Johnov sin, Neil McDonald zabilježio je neke od ovih čudnih aktivnosti:

„Suđe se samo podizalo sa stola, grablje i lopate u podrumu su lupale same od sebe, a stolove i stolice prevrtala je neka nevidljiva sila. Indijanski nož je poletio preko prostorije i zabio se u okvir prozora“.

Svakim danom situacija je postajala sve gora i opasnija. Stoka i domaće životinje počele su umirati, a porodični pas je pobjegao nakon što ga je na oči porodice, napala neka nevidljiva sila. Na tijelu su mu se pojavljivale neobjašnjive rane. Jadni pas je pobjegao u šumu i nikada ga više nisu vidjeli. Predmeti po kući su počeli bjesomučno letjeti, sada ciljajući najmlađe članove porodice McDonald.

Jednom prilikom, ispod njihove bebe se našao užareni kamen. Beba je vrisnula, a kada je John izbacio kamen kroz prozor, isti je ponovo uletio u sobu, pao na pod, uzrokujući manji požar. Najveći šok su doživjeli kada se čitava kuća iz temelja podigla nekoliko metara u zrak, a zatim se spustila. Ovim neobičnim pojavama često su svjedočili njihovi prijatelji. Sve je doseglo vrhunac kada je jedan od misterioznih požara srušio čitavu kuću do temelja. Srećom, porodica se uspjela spasiti.

  Neobična guska

Živi, ali dobro uzdrmani McDonaldovi odlaze u obližnju kuću Johnovog oca, ali paranormalna sila ih nije puštala na miru.  Očajna porodica je u pomoć pozvala predstavnike zakona koji su i sami osjetili bijes nevidljive sile. Kapetan Bennet nikuda nije išao bez napunjenog oružja, ali kada je kročio u dvorište McDonaldovih, meci iz njegove puške su misteriozno nestali, pištolj kojeg je držao u ruci je odjednom eksplodirao, a Bennett je ostao bez dva prsta. Njegov kolega je većinu vremena provodio gaseći male neobjašnjive požare koji su izbijali širom imanja.

Čak je doveden i jedan sveštenik koji je neuspješno pokušao izvesti egzorcizam. Nisu pomogli ni rituali lokalnog šamana. U međuvremenu, McDonaldovi su živjeli u improvizovanom šatoru kako ne bi povrijedili ljude oko sebe. Skoro da nije bilo mještana koji nije čuo za muke ove prodice, a jedan od njih ih je konačno uputio da potraže pomoć kod jedne petnaestogodišnjakinje koja je, zajedno sa svojim ocem živjela duboko u šumi. Njen otac je navodno bio moćan vidovnjak. McDonaldovi su poslušali, pronašli su misterioznu djevojčicu koja im je rekla da su žrtve vještice – stare jezive žene koja je živjela pored njih i koja je željela kupiti njihovu zemlju.

Rekla im je da se vrate kući i da među svojim guskama pronađu jednu s crnom glavom i po jednim crnim perom na svakom krilu. Ova ptica je navodno bila uzrok njihovih muka, a kako bi se oslobodili groznog prokletstva morali su je upucati srebrenim metkom.

  Srebro poništilo prokletstvo

McDonaldovi su se vratili kući i otkrili da zaista imaju jednu takvu neobičnu gusku. John se bacio na posao. Napravio je srebrni metak, stavio ga u pušku, naciljao u pticu i opalio. Nažalost, hitac nije bio precizan, metak je pogodio gusku u krilo, a životinja je zatim pobjegla u smjeru vještičje kuće.

John je potrčao za ranjenom pticom, a kada je prišao kući, ugledao je staricu kako sjedi na trijemu i drži se za ranjenu ruku. Farmer je u njenim zlim očima jasno vidio strah. Priča kaže da je se nakon toga zdravlje vještice ozbiljno narušilo. Srebro je poništilo njenu magiju, vještica je umrla, a sve paranormalne aktivnosti su prestale onog trenutka kada je starica ispustila svoj posljednji dah.

Crtež kuće McDonaldovih

Ova priča je i danas veoma popularna u Kanadi, a legenda o vještici koja je u obliku guske mučila porodicu McDonald koz istoriju se prepričavala u raznim verzijama, tako da je veoma teško znati šta je istina a šta legenda.

„Najslužbeniji“ izvor je knjiga Neila McDonalda koja je serijalizirana u Wallaceburgovim novinama 1871. godine, i objavljena 1905. godine, dugo nakon što su se stvarni događaji navodno i odigrali. Knjiga je vrlo detaljna i sadrži čak dvadeset i šest iskaza svjedoka iz kuće McDonaldovih, ali Neil je u vrijeme paranormalnih dešavanja bio malo dijete, pa je teško dokazati da li je knjiga samo plod njegove mašte. Kako bilo, slučaj vještice iz Baldoona postao je jedan od najvećih i najstrašnijih narodnih priča iz Kanade.

Komentari

komentara