JEZERO SMRTI: KADA SE LED SA POVRŠINE OTOPI, ISPOD SE OTKRIVA NEVIĐENI HOROR

Jezero Rupkund se nalazi visoko na Himalajima u sjevernoj indijskoj državi Utarakand. U vrijeme dok je zaleđeno, dakle nekih osam mjeseci godišnje, ne razlikuje se mnogo od ostalih planinskih jezera.

Međutim, kada otopli i led se otopi, poneki planinar koji naiđe u ovu uglavnom nenaseljenu oblast koja se nalazi na visini od 4.900 metara, može vidjeti prilično jeziv prizor. Naime, u jezeru i oko njega se nalazi veliki broj ljudskih skeleta i kostiju.

Grozno otkriće kostiju Rupkundskog jezera pripisuje se H. K. Madhavlu, rendžeru nacionalnog parka Nanda Devi koji je obišao ovo područje 1942. godine. Našao je dobro očuvane kosti, pa i dijelove odjeće i raznih predmeta.

Međutim, o jezeru kostiju su se pripovijedale priče desetljećima.

Madhavl je mislio da se radi o ostacima japanskih vojnika, ali je 2004. godine utvrđeno da se radi o mnogo starijim ostacima. DNK analizom je utvrđeno da su sva tijela, njih oko 200, poticala iz devetog stoljeća nove ere. U pitanju su najvjerovatnije bili hodočasnici.

Ispostavilo se da su na tijelima nađene gotovo istovjetne rane: udarci u lobanje i ramena. Stručnjaci su zaključili da su svi oni nastradali u iznenadnoj oluji sa gradom.