JEZERO KOJE JE ‘SPASILA’ PANDEMIJA: ČUDO PRIRODE U MEKSIKU

Meksičko jezero karakteristično po sedam nijansi plave boje, koje se kreću od tirkizne do kobalt plave, u nekom momentu promijenilo je boju.

Jezero Bakalar, čuveno po svom plavetnilu i bistroj vodi, dom je stromatolita, starih više od tri milijarde godine.

U pitanju su fosilni ostaci cijanobakterija koji sadrže i neke od najstarijih tragova o životu na Zemlji, a koji su posljednjih godina ugroženi zbog zagađenja, prenosi B92.

Kad sam se tek doselio ovde, voda je bila tako bistra i čista, ali bojim se da se u posljednje vrijeme našla u opasnosti – kaže za BBC vodič Claudio del Valge.

Nažalost, i u pravu je, jer je meksička Savezna agencija za zaštitu okoline, prije šest godina, izdala upozorenje o zagađenju, a problem je najvidljiviji postao prošle godine, kad je jezero poprimilo smeđu boju i još se nije do kraja oporavilo.

Svakako, od estetike još je veća katastrofa što može doći do nestanka i uništenja stromatolita, koji su možda i najstariji dokaz života na planeti.

Uništenju jezera doprinosi i neodrživa poljoprivredna praksa, koja je dovela do množenja algi i mekušaca u samom jezeru, a turisti su takođe odigrali ulogu u degradaciji jezera.

Bakalar je postao popularan, broj turista se za nekoliko godina povećao za nevjerovatnih 600 odsto, a s urbanističke strane nije napravljeno – ništa.

I sam Del Valge se, kako kaže, osjeća odgovornim, jer je dovodio sve više turista, potpuno svestan nepostojanja infrastrukture.

Zato je jezero ‘spasila’ korona, jer se značajno zbog pandemije, smanjio i broj turista, što daje mogućnost za oporavak.

error: Content is protected !!