Jesul ovo naša balkanska braća: Na obalama Indije živi pleme koje se dobro ne pazi ni s komšijama!

Prepoznat ćete u ovoj priči balkanske narode i narodnosti…. Žive u malenim zajednicama i ubijaju svakoga ko im se približi; ne znaju za poljoprivredu, metal pa čak ni kako zapaliti vatru.

Sjeverni Sentinel dio je Andamanskog otočja uz obalu Indije u Bengalskom zalivu. Ovo ostrvo, veličine Zagreba dom je najizoliranijeg naroda na svijetu. Nazivaju ga Sentineli, prema ostrvu, jer niko nema nikakve predstave kako oni sami sebe zovu niti za njih ima neko ime. Ne postoje ni fotografije pripadnika plemena (sve fotografije u ovom tekstu su one susjednih plemena).

Formalno, ostrvo za koje se pretpostavlja da je naseljeno već 60.000 godina, pripada Indiji, ali ono svoj suverenitet koristi samo kako bi osiguralo izolaciju.

O stanovnicima, kao i o ostrvu se ne zna gotovo ništa. Mnogi su pokušali komunicirati sa Sentinelima, ali one koje nije otjerala Indija otjerali su sami domoroci koji ne žele imati nikakvog posla sa strancima. Na ostrvu, procjenjuje se, živi između 50 i 400 ljudi. Izuzetno su agresivni i napadaju sve strance koji im se približe.

Ono što se zna je da su Sentineli jedino preostalo predneolitičko pleme u izolaciji. Sve druge preostale primarne civilizacije na svijetu barem su “zagazile” u mlađe kameno doba, ali ne i oni.

Vjeruje se da su direktni potomci prvih ljudi koji su napustili Afriku i žive u lovačko-sakupljačkim zajednicama. Nikad nisu razvili nikakav oblik poljoprivrede. Ne postoje nikakvi dokazi da znaju zapaliti vatru, nego kao i naši preci, čuvaju vatru koju je zapalio grom uz pomoć žara i smole.

Druga plemena sa Andamanskih ostrva su izumrla ili su pred izumiranjem zbog bolesti i drugih problema nakon što su se otvorila modernoj civilizaciji. Ipak, oni posredno daju naslutiti mnogo toga o Sentinelima.

Na primjer, DNK analiza potvrdila je kako pripadaju negroidnom genotipu (‘crnoj rasi’), ali nisu ni u kakvom srodstvu ni s afričkim ni s australskim tipom. Pokazalo se kako se jezici plemena na susjednim ostvrima potpuno razlikuju i međusobno se ne razumiju, a svi pokušaji lingvista da ih povežu s poznatim jezicima su uzaludni.

Zato se pretpostavlja da su posljednjih 60.000 godina svi ti jezici razvijali potpuno nezavisno jedan od drugog. Ilustracije radi, prije samo 10-ak hiljada godina, naši preci su govorili isti jezik kao i preci Indijaca ili Iranaca.

Rijetki etnolozi kojima je bilo dopušteno posjetiti ostvrvo pokušali su uspostaviti bilo kakav kontakt sa Sentinelima, a da pritom ne uništavaju njihovu kulturu. Nažalost, neuspješno.

Indijski etnolog Triloknath Pandit tako je 1990. ostavio na dar kokose, noževe, odjeću, ogledala, a jednom prilikom i živu svinju. Sentineli su svinju zaklali i zakopali je u pijesak. Ostale darove su ignorisali, kao i njih.

“Sjeli su preko ivice čamaca i okrenuli nam leđa, sa stražnjicama preko ivice kao da vrše veliku nuždu, jasno pokazujući da nismo dobrodošli”, opisao je susret Pandit.

Možda i bolje da su ih ignorirali. Dvojica, najvjerovatnije pijanih ribara, koja su zalutala u njihove vode i previše se približili ostrvu, nisu tako dobro prošli. Sentineli su ih ubili. Kada je indijska obalna straža pokušala izvući tijela, strijelama i kopljima su napali i helikopter pa je posada odustala, ne želeći dodatan sukob s drevnim narodom.( Webcafe)