Jesu li vanzemaljci podigli ogromne kipove na planini Nemrut? (Video)

Tokom 1. st. pr. Kr., kralj Antioh I. Soter vladao je malim kraljevstvom pod nazivom Komagena. Kada je umro oko 34. pr. Kr., pokopan je ispod kolosalna kamena humka na vjetrovitu vrhu planine Nemrut, s pogledom na Eufrat. Prema zapisima koje je ostavio prije no što je umro, Antioh je izrazio želju da bude pokopan na visokom, izoliranom i svetom mjestu. Po svemu sudeći, želja mu je i ispunjena: izgradio je svoju kraljevsku grobnicu, u kojoj je pokopan među bogovima, iako su ove glave i ruševine sve što je ostalo od ogromnih kamenih statua.

One su služile kao sinteza dviju kultura koje su se nalazile s jedne i druge strane Antiohovog kraljevstva, pa tako su tako perzijske i zoroastrijske vjerske figure, poput zoroastrijskog vrhovnog boga Ahure Mazde kombinirane s njegovim grčkim pandanom Zeusom.

Nedavna istraživanja ukazala su na mogućnost da su statue postavljene u skladu s događajima u lunarnom kalendaru, što bi značilo da su na neki način kameno proročanstvo, da čuvaju tajnu prošlosti i budućnosti, ali neovisno od njihova astrološkog značenja, mjesto na kojem počivaju omogućava sjajan pogled posjetiteljima.

Ni nakon gotovo 2000 godina nije jasno kako su ljudi tako precizno kreirali te ogromne statue.