Jesu li tvrdoglavost i frutarijanizam otjerali Stiva Džobsa u rani grob?

Poznati inovator 2003. godine teško je obolio od raka pankreasa koji se ubrzano širio njegovim tijelom. Steve je bio zakleti frutarijanac i jeo je isključivo plodove voća. Odbio je medicinsko liječenje raka uvjeren da će svježim voćem izliječiti bolest. Živio je u zabludi i na kraju umro u 56. godini života

Smrt jednog od najuspješnijih inovatora modrenog doba Stiva Džobsa 2011. godine ostavila je veliku rupu u srcima miliona fanova „Apple“ proizvoda širom svijeta. Stiv je veliki dio svog života jeo isključivo svježe voće, pa ne čudi njegov izbor zagrižene jabuke za logo svog tehnološkog giganta „Apple“-a.

O Stivu Džobsu je do sada ispričano bezbroj priča, snimali su se filmovi o njegovom putu do titule najbogatijeg čovjeka na svijetu, ali o njegovom privatnom životu se veoma malo zna. Tek su se nedavno na površinu počeli pojavljivati detalji o njegovoj borbi sa zdravljem i rakom pankreasa od kojeg je obolio još 2003. godine. Čovjek poput njega je imao dovoljno sredstava da sebi pruži najbolju medicinsku njegu i ljekare koje novac može kupiti, ali Stiv je bio frutarijanac – osoba koja se hrani isključivo svježim plodovima voća. Odabrao je new age metode liječenja umjesto provjerenih tretmana i napravio posljednju grešku u svom životu.

 

Izabrao klistriranje kafom umjesto hemoterapije

Prije svega treba objasniti ko su zapravo frutarijanci. Radi se o ljudima koji vjeruju da su plodovi voća jedina prirodna i iskonksa ljudska hrana i da su Adam i Eva u rajskom vrtu bili frutarijanci. Također smatraju da ni jedno živo biće (biljka ili životinja) ne želi biti ubijeno i zato jedu samo plodove koje voćka sama daje. Oni najekstreminiji jedu isključivo plodove koje je palo direktno sa drveća.

Isto je vjerovao i Stiv Džobs koji se nakon transplatacije jetre ponadao da će se rak prestati širiti. Tek ponekad je sebi dozvoljavao da pojede kuhanu ribu, a vegeterijanstvu se predao nakon što je u svojim mlađim danima otputovao u Indiju tražeći duhovno prosvjetljenje. Po povratku u Ameriku jedno vrijeme je hodao bos i ošišan na ćelavo noseći tradicionalnu indijsku odjeću na sebi.  Na njegovu žalost, bolest je od 2003. godine samo napredovala i tada odlučuje da će se od raka liječiti isključivo new age medicinom i konzumiranjem velikih količina svježeg voća. Na molbe doktora da se podvrgne operaciji koja bi mu mogla spasiti život, Steve im je odgovorio kako „ne želi da mu se tijelo otvara i uništava na taj način“. Odlazi u poznati centar za alternativno liječenje u Meksiku gdje se praktikovala Maks Gersonova metoda radikalne detoksikacije organizma i klistriranje crijeva sirovom kafom, jedenje koštica voća i druge nepouzdane metode poznate pod nazivom biološki tretman raka. Na tretmane je potrošio preko 100.000 dolara, ali nije bilo pomaka.

Inače, do danas je veoma malo istraživanja provedeno koja su se bavila ovakvom vrstom ishrane, ali veliki broj ljekara je složno da ne postoji razlog da se vjeruje da frutarijanstvo štiti od bolesti. Čak naprotiv, unošenjem velike količine sirovog voća u organizam dolazi do gomilanja šećera koji hrani stanice raka. Jedini izvor proteina dobija se iz avokada i oraštastih plodova što nije ni približno dovoljno za normalno funkcionisanje organizma.

„Koža i oči su mu bile narandžaste od mrkve“

Stiv Džobs uspio je da poživi sedam godina sa jednim od najtežih oblika raka pankreasa, međutim njegov život bi možda bio znatno duži da se nije tvrdoglavo držao svojih neobičnih i prije svega nezdravih životnih navika. Tako barem vjeruje američki novinar i pisac Valter Isakson koji je nakon Džobsove smrti objavio knjigu sa dosad nepoznatim detaljima iz Džobsovog  privatnog života.

Knjiga pod nazivom „Steve Jobs“ između ostaloga opisuje i neobične prehrambene navike preminulog američkog inovatora.

  • Znao je i po nekoliko sedmica jesti samo svježe voće i piti flaširanu vodu. Obilazio je kancelarije svojih radnika žvačući mrkve i jabuke. Zadnjih mjeseci njegovog života bilo ga je skoro nemoguće vidjeti bez nekog voća u ruci. Poznato je da unošenje velikih količina određenog voća i povrća poput mrkve ili cvekle može utjecati na pigment kože mijenjajući joj boju, a prema riječima zaposlenih, Džobsova koža je bila izrazito narandžasta zbog mrkve koju je svakodnevno jeo u velikim količinama – navodi se između ostalog u Valterovoj knjizi.

Svoje mišljenje su iznijeli i nutricionisti koji su se složili da je ovakav način ishrane ubrzao propadanje Stivovog organizma.

  • Iako su jabuke i mrkve veoma zdrave jer nam pružaju neophodne ugljikohidrate, one su veoma siromašne proteinima koji se ne mogu gomilati u organizmu već ih tijelo koristi za energiju. Druga negativna strana frutarijanizma je što osobe koje praktikuju ovu dijetu ne unose dovoljno neophodnih masti, što je u konkretnom slučaju Stiva Džobsa samo ubrzalo širenje raka koji ga je na kraju i ubio.
  • Nema logičnog razloga zbog čega je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu odabrao tako besmislenu metodu liječenja raka. Imao je dovoljno novca da sebi obezbijedi najbolje doktore i stručnjake za rak na svijetu, a on je odabrao da se lijeći voćem što je suludo. Mislim da Steve nije umro zbog bolesti već zbog svoje tvrdoglavosti i uvjerenja da će ga sirovo voće spasiti od smrti. Živio je u zabludi i na kraju je svoju naivnost platio životom– uvjerena je  američka nutricionistkinja Elisa Zied.

Stiv Džobs je u zadnjim danima ovo vjerovatno i sam shvatio, ali tada je već bilo prekasno.