Jesu li ovo urbani domovi budućnosti?

Trend stanovanja u minijaturnim prostorima je u posljednjih deset godina dobio na popularnosti, a ispred nas je novo doba malih urbanih domova.

Kompanija James Law Cybertecture je vodeći se trendom dizajnirala Opod Tube House, pristupačnu kuću od preuređene betonske cijevi, za mlade ljude koji se bore s troškovima stanovanja u velikim gradovima svijeta.

Predstavljene nedavno u Hong Kongu, male kuće izrađuju se od betonskih cijevi za vodu prečnika 2,5 metra. Dizajnirane su za smještaj jedne ili dvije osobe a enterijer je opremljen standardnim sadržajima, uključujući i dnevni boravak s klupom koja se pretvara u krevet, mini frižider, kupatilo i dosta mjesta za spremanje odjeće i osobnih predmeta.

Prema riječima arhitekte koji stoji iza dizajna, James Lawa, ove kućice su praktične, kako za mlade ljude koji traže domove tako i za gradske vlasti koje nastoje pružiti pristupačne mogućnosti stanovanja. Iako su konstrukcije daleko od laganog, teške su 22 tone, nisu zahtjevne kad je u pitanju instalacija.

Kućice se lako mogu postaviti u bilo koji mali neiskorišteni prostor koji se obično nalazi u gradovima. Arhitekt predviđa čitave zajednice od ovakvih kućica, postavljene u uličicama, pod mostovima i sl.

U intervjuu za Curbed objašnjava da je koncept izvodljiv za bilo koje gradsko okruženje, prenosi Dominfo.

– Ponekad se događa da ostane prostora između zgrada koji je poprilično uzak pa nije lako izgraditi novu zgradu. Tu bi mogli da se postave Opodovi -, kaže Law.